latinica  ћирилица
04/12/2022 |  11:58 ⇒ 12:02 | Autor: SRNA

Runjo: Makadamski put Drvar - Glamoč stvara brojne probleme Srbima povratnicima (FOTO)

Povratnik u selo Rore u Livanjskom kantonu Željko Runjo, koji ima farmu muznih krava, rekao je da makadamski regionalni put između Drvara i Glamoča stvara veliki problem za prodaju i otkup mlijeka i mliječnih proizvoda.
Glamoč - selo Rore - Foto: SRNA
Glamoč - selo RoreFoto: SRNA

Runjo je istakao da bi asfaltiranje putnog pravca od Glamoča do Drvara znatno olakšalo i poboljšalo život srpskih povratnika.

On je dodao da najkraći put od Bihaća do Mostara preko Drvara i Glamoča, nažalost, godinama čeka na asfaltiranje.

Runjo je rekao da se ovaj put u zimskom periodu jako loše održava, a često se dešava da automobili slete s puta jer nije ni označen.

- Moja farma broji više od 30 muznih krava. To mi je i osnovni izvor prihoda. Problem u otkupu mlijeka stvara i loš put. Ponekad je nemoguće uopšte da kamioni dođu po mlijeko - istakao je Runjo.

 Glamoč - selo Rore (Foto: SRNA)

On je naveo da je put osnovni preduslov povratka ljudi na vjekovna ognjišta.

- Osnovno je da imamo put. Želim da ostanem na svom ognjištu i povećavam svoju farmu. Međutim, dosta utiče i loša putna infrastruktura, oni koji žele da budu kupci, kada vide kojim i kakvim putem treba da dođu do nas, cijena mlijeka i svega drugog odmah pada - istakao je Runjo.

On je dodao da izgleda da nekome asfaltiranje ovoga važnog pravca nije u interesu.

- Po mom mišljenju, to su nadležni organi na kantonalnom i federalnom nivou - naglasio je Runjo.

On je apelovao da se institucije Republike Srpske i Srbije odazovu na poziv za pomoć iz zapadnokrajiških opština.

Porodica Runjo nije jedina koja se bavi poljoprivredom i stočarstvom u selima koja se nalaze na makadamskom regionalnom putu Drvar - Glamoč.

U zaseoku Srdići živi i Dmitar Srdić, jedan od mlađih povratnika u selu Rore, čije stado broji oko 700 ovaca.

- Često putujem u Banjaluku. Moram da idem preko Drvara jer makadamom do Glamoča nemoguće je doći, iako je preko Glamoča bliže - rekao je Srdić za Srnu.

Prema njegovim riječima, asfaltiranje puta pojačalo bi vezu povratničkih opština u Livanjskom kantonu sa Republikom Srpskom.

- Naši prostori kao da su zaboravljeni od svih. I oni koji su se vratili dovedeni su u razmišljanje ponovo da odlaze upravo zbog neljudskih uslova na vjekovnim ognjištima - istakao je Srdić.

Asfaltiranje regionalnog putnog pravca između Drvara i Glamoča nije jedino otvoreno pitanje na ovom području, pošto selo Ravno u opštini Kupres godinama čeka asfaltiranje, dok se do sela Uništa koje se nalazi u sastavu Bosanskog Grahova jedino može doći preko Hrvatske.

Putni pravac koji povezuje Bosanski Petrovac sa Bosanskom Krupom takođe je makadamski.

Osim putne infrastrukture i vode kao osnovnih životnih uslova, povratnici ukazuju i na lošu zdravstvenu zaštitu, neizučavanja srpskog jezika u Glamoču, a u FBiH i ćirilični natpisi pored puta obično su precrtani.