latinica  ћирилица
04/12/2022 |  13:59 ⇒ 15:19 | Autor: SRNA

Na Radlovcu služen pomen za žrtve ustaškog terora

Kod spomen-obilježja na groblju Radlovac u Prnjavoru služen je pomen za 22 srpska civila iz sela Mlinci, Paramije, Čorle, Galjipovci i Srpovci koje su na današnji dan 1941. godine zaklale ustaše.
Prnjavor - pomen za 22 srpska civila- - Foto: SRNA
Prnjavor - pomen za 22 srpska civila-Foto: SRNA

Prema podacima Opštinske organizacije SUBNOR-a Prnjavor, najmlađa žrtva je imala 17, a najstarija 49 godina.

Radinka Živković iz Naseobine Lišnje, čiji je djed Novak Simić iz Mlinaca takođe zvjerski ubijen, izjavilaje Srni da osnovne činjenice o ovom monstruoznom zločinu zna iz priča svog oca.

- Ustaše su tokom noći iz sela odveli muškarce, Srbe. Vezali su ih lancima po dvojicu, a oni nisu znali gdje niti zašto ih odvode. Sve se odvijalo u tišini, a što je još strašnije ubili su ih bez ijednog ispaljenog metka - priča Živkovićeva.

Ona kaže i da je prema kazivanju njenog oca, jedan od zločinaca bio iz Dervente i osuđen je za svoja zlodjela, kao i da nema saznanja da li je i koliko još njih procesuirano.

Parastos i polaganje vijenaca organizovali su Opštinski odbor SUBNOR-a, Mjesna boračka organizacija Prnjavor i porodice žrtava ustaškog terora.

Član Predsjedništva Boračke organizacije opštine Prnjavor Momir Krajišnik kaže da je ovo bila prilika za sjećanje na nevine žrtve iz Drugog svjetskog rata.

- Riječ je o uglednim ljudima iz nekoliko prnjavorskih sela, a ubijeni su s namjerom da se zatre sve što je srpsko i na tom području suzbije otpor fašizmu - naglasio je Krajišnik.

Spomenik u Radlovcu podignut je 1973. godine, a obnovljen je i osveštan 2011. godine.