latinica  ћирилица
04/12/2022 |  15:11 | Autor: SRNA

Samit lidera EU i zapadnog Balkana potvrda strateškog partnerstva

Predstojeći samit lidera EU i zemalja zapadnog Balkana prilika je da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između Unije i ovog regiona koji ima jasnu evropsku perspektivu, saopšteno je iz EU.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Kako je saopšteno, glavne teme samita biće zajedničko rješavanje posljedica ruske operacije u Ukrajini, intenziviranje političkog djelovanja na osnovu zajedničkih principa, jačanje bezbjednosti i izgradnja otpornosti na strano miješanje, suočavanje sa izazovima koje predstavljaju migracije, kao i borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Lideri će razgovarati o saradnji u suočavanju sa zajedničkim izazovima koji proizilaze iz ruske operacije u Ukrajini i konkretnije će razmotriti negativne efekte operacije na energetsku i prehrambenu bezbjednost na zapadnom Balkanu.

Na samitu će biti riječi i o načinima produbljivanja političkog i drugog angažmana sa posebnim fokusom na mlade ljude.

Lideri će se osvrnuti i na napredak postignuti u integraciji zapadnog Balkana sa internim tržištem EU, modernizaciji platnih sistema u skladu sa standardima EU, u digitalnoj oblasti, implementaciji zelenih traka EU-zapadni Balkan, što je inicijativa za olakšavanje prekogranične logistike i kontinuiranog protoka robe.

Samit će biti prilika da se razgovara o koordinisanim akcijama po pitanjima bezbjednosti i odbrane koja su postala još aktuelnija u kontekstu ruske operacije u Ukrajini.

- Ovo uključuje borbu protiv manipulacije stranim informacijama i poboljšanje kolektivne sajber bezbjednosti - navodi se u saopštenju.

Osim toga, lideri će razmijeniti mišljenja o zajedničkom rješavanju pitanja upravljanja migracijama, pošto se broj migranata na migrantskoj ruti zapadnog Balkana značajno povećao u protekloj godini.

- Ovo uključuje usklađivanje vizne politike EU i saradnju u sistemima povratka - dodaje se u saopštenju.

Lideri će razgovarati o tome kako ojačati saradnju u borbi protiv terorizma i prevenciji radikalizacije.

Samit lidera EU i zemalja zapanog Balkana biće održan u utorak, 6. decembra u Tirani, a konferencija za novinare planirana je za 14.30 časova.

Očekuje se da će lideri izdati zajedničko saopštenje na kraju samita, na koji su pozvane sve zemlje članice EU i partneri sa zapadnog Balkana.

Ovo je prvi put da se samit lidera EU i zemalja zapadnog Balkana održava u regionu.