latinica  ћирилица
04/12/2022 |  15:32 | Autor: SRNA

Lalović: Istina zakopana i zavijena u sarajevski mrak

Apelaciono vijeća Suda BiH je oslobađanjem optuženih za ubistvo vojnika ЈNA u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine zakopalo i zavilo istinu u sarajevski mrak iz koga se ne vidi nimalo svjetla, rekla je Srni Јela Lalović, sestra Vlajka Golubovića žrtve ovog zločina.
Јela Lalović - Foto: SRNA
Јela LalovićFoto: SRNA

Lalovićeva je istakla da je ovom presudom za zločine počinjene 22. aprila 1992. godine u centru Sarajeva, ponovo stavljena so na ranu porodica i da je odavno jasno da se ovaj stravični zločin ne želi rasvijetliti, niti da je bilo kome stalo da budu pronađene kosti osam ubijenih rezervista ЈNA.

- Kompletno suđenje u predmetu "Veliki park" je farsa. Zatečena sam mada nisam iznenađena i odmah sam vidjela da je to bacanje prašine u oči porodicama poginulih i ništa više. Nismo ni očekivali da će osuditi Dragana Vikića i sve koji su sjedili u optuženičkim klupama - izjavila je Lalovićeva, koja duže od 30 godina traži posmrtne ostatke brata Vlajka.

Ona je navela da nema nikakve informacije o tome zbog čega je ubijen i da sve manje vjeruje da će njegove kosti ikada naći.

- Nazovi suđenje je samo dodatno produbilo rane. Nisu nam dali ni informaciju gdje su kosti moga brata i ostalih koje nisu nađene i sve što smo čuli su priče "rekla-kazala". Pobijeni su u Velikom parku i nakon ubistva strpali su ih u nekakvu prikolicu i odatle su odvezeni, to je rečeno i na suđenju, da bi na kraju došli u situaciju da se na kraju ništa ne zna - rekla je Lalovićeva za Srnu.

Ona je dodala da niko nije kriv, a da je mladost pobijena i da je ništa više nije jasno.

Lalovićeva je navela da joj je majka umla prije pet godina i da nije dočekala da sazna šta joj je sa sinom Vlajkom i gdje su mu kosti.

- Presvisla je od tuge. Čekala je i nadala se da će makar za života moći otići na grob svog sina, ali nije dočekala - ispričala je Lalovićeva.

Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović zarobljeni su i ubijeni 22. aprila 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva BiH na prvostepenu sudsku odluku kojom je Dragan Vikić oslobođen optužbi za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine, potvrdila je Vikićev advokat Adna Dobojlić.