latinica  ћирилица
04/12/2022 |  15:35 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Novak: Moskva neće izvoziti naftu po ograničenoj cijeni

Rusija neće izvoziti naftu za koju je Zapad nametnuo gornju granicu cijena čak i ako Moskva mora da prihvati pad proizvodnje nafte, rekao je danas potpredsjednik ruske Vlade Aleksandar Novak.
Aleksandar Novak (Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV, ilustracija) -
Aleksandar Novak (Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV, ilustracija)

- Radimo na mehanizmima za zabranu korišćenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na to koji nivo je postavljen, jer bi takvo miješanje moglo dodatno da destabilizuje tržište - rekao je Novak.

On je istakao da Rusija neće raditi pod ograničenjem cijena, čak i ako Moskva mora da smanji proizvodnju.

- Rusija će prodavati naftu i derivate samo zemljama koje posluju po tržišnim uslovima, čak ako to znači smanjenje proizvodnje - rekao je Novak.

Novak je naglasio da je globalno tržište nafte trenutno u boljem stanju nego prije dva mjeseca, ali i dalje ima mnogo neizvjesnosti, uključujući i situaciju sa virusom korona u Kini.

- Neizvjesnosti posebno proističu iz visokog nivoa inflacije u mnogim zemljama, visokog nivoa državnog duga i pooštrene monetarne politike. Naravno, važan faktor su periodične epidemije kovida u Kini, najvećem potrošaču ruskih energetskih resursa - rekao je Novak u intervjuu za televizijski kanal Rusija-24.

On kaže da je na sastanku OPEK-a plus ponovljena odluka o smanjenju proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno od novembra.

- Ova odluka je prepoznata kao ispravno usmjerena ka stabilizaciji tržišta - rekao je Novak.

On je naveo da će zemlje OPEK-a plus u slučaju potrebe organizovati vanredni sastanak radi prilagođavanja tržišnoj situaciji, ali da trenutno nema potrebe za tim.

- Ponovili smo odluku koja je doneta prije dva mjeseca - rekao je Novak i dodao da će se ministarski nadzorni komitet OPEK-a plus ponovo sastati 1. februara.

Zemlje G7 i Australija dogovorile su ograničenje cijene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu u pokušaju da se predsjedniku Vladimiru Putinu uskrati prihod, a da se ruska nafta zadrži na globalnim tržištima.