latinica  ћирилица
04/12/2022 |  18:47 ⇒ 05/12/2022 | 08:43 | Autor: RTRS

U Donjoj Gradini biće izgrađen najveći memorijalni kompleks na Balkanu (VIDEO)

U Spomen-području Donja Gradina biće izgrađen najveći memorijalni kompleks na Balkanu, potvrdili su najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, koje će zajedno realizovati ovaj projekat.
Donja Gradina - Foto: RTRS
Donja GradinaFoto: RTRS

Donja Gradina postaće regionalni centar za istraživanje ustaškog zločina genocida počinjenog za vrijeme NDH a žrtve jasenovačke golgote napokon će dobiti spomenik kakav zaslužuju.

Srpska i Srbija gradiće memorijalni centar u Donjoj Gradini i to u mandatu novih vlada. Biće formirana zajednička radna grupa, a veći dio projekta finansiraće Srbija.

- Ova generacija rukovodilaca u Srpskoj i Srbiji to treba da uradi. Dugo je to čekalo, to mora da bude pravi odraz obima stradanja koje su Srbi preživjeli u Јasenovcu, i koji su preživjeli u Drugom svjetskom ratu i drugim ratovima - istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

- Bićemo spremni da uložimo desetine miliona evra, dakle, veliki novac. Smatramo to jednom od najvažnijih stvari koje bi zajedno trebalo da urade Republika Srpska i Republika Srbija na teritoriji Republike Srpske. Dogovor je da Republika Srbija učestvuje sa 80 odsto finansijskih sredstava - precizirao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Izgradnjom memorijalnog kompleksa Donja Gradina postaće regionalni centar, osnovno polazište svih istraživanja, ali i mjesto edukacije novih istraživača o ustaškom zločinu genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH.

- Izgradnja će trajati duže vremena, ali paralelno sa izgradnjom Memorijalnog centra trebali bismo da radimo na izgradnji, odnosno edukaciji kadrova koji će u budućnosti moći da prenesu ovu temu - kaže Tanja Tuleković, direktorka Spomen - područja Donja Gradina.

Dejan Motl, viši kustos - istoričar u Spomen-području Donja Gradina naveo je da je tek 2010. godine donesen novi program uređenja, i na osnovu tog programa trebalo bi da se realizuje i buduće uređenje ovog memorijala.

U Kozarskoj Dubici gotovo da nema porodice u kojoj neko nije stradao u Јasenovcu. Јedan od potomaka stradalih je i Aleksandar Banjac. Kaže da će Memorijalni centar biti od velikog značaja, jer će mjesto najvećeg srpskog stradanja napokon dobiti obilježje kakvo žrtve i zaslužuju.

Ovaj projekat značajan je i za opštinu Kozarska Dubica.

- Bitno je da će to ostati kao jedan trajan spomenik na području Potkozarja, a za Kozarsku Dubicu i u investicionom smislu, jer nekoliko godina koliko projekat bide trajao, firme će imati svoje aktivnosti. I to u svakom slučaju puno znači za naš grad - zaključio je načelnik opštine Radenko Reljić.

Donja Gradina bila je najveće stratište ustaškog logora Јasenovac. Prema procjenama, na najsvirepiji način ubijeno je oko 366.000 logoraša, dok je broj žrtava sistema Koncentracionog logora Јasenovac više od 700.000 ubijenih Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.