latinica  ћирилица
04/12/2022 |  18:49 ⇒ 18:52 | Autor: SRNA

Iran prijatelj Srbije (FOTO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Iran prijatelj Srbije koja je zahvalna Teheranu što nije priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova, kao i na principijelnom stavu u odbrani njenog teritorijalnog integriteta.
Dačić- Abdolahijan (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Dačić- Abdolahijan (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

Dačić je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amir Abdolahijanom u Beogadu, istakao da se Iran principijelno ponaša i kada su u pitanju međunarodne organizacije i da nije glasao za prijem Kosova, bez obzira na sve pritiske koje je imao.

On je dodao da je Srbija čvrsto opredjeljena za saradnju sa Iranom i da će dvije zemlje u narednom periodu sagledati u kom sve obliku mogu da razvijaju saradnju.

- Bilateralni odnosi Srbije i Irana su na veoma visokom nivou - rekao je Dačić i dodao da je Srbija zabrinuta zbog dešavanja u Iranu, ali da se ne miješa u unutrašnja pitanja drugih država.

Govoreći o predstojećem samitu EU i Zapadni Balkan, Dačić je rekao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o učešću donijeti poslije sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

On kaže da odluka o odlasku u Tiranu nije motivisana time da li Srbija želi da ide u EU ili ne.

- Ta odluka je odluka o beskrajnoj toleranciji EU prema izazivačima eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji, odnosno prema /premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu/ Kurtiju - rekao je Dačić i dodao da je Kurti "pod noge bacio" EU i Briselski sporazum.

On je istakao da svi planovi zavise od toga da li EU i međunarodna zajednica žele da izvrše pritisak na one koji uporno izazivaju sukobe.