latinica  ћирилица
05/12/2022 |  08:26 ⇒ 08:29 | Autor: TANЈUG

Povoljno vrijeme omogućilo nastavak evakuacije poslije erupcije vulkana (VIDEO)

Poboljšani vremenski uslovi omogućili su danas spasiocima da nastave napore za evakuaciju i potragu za mogućim žrtvama poslije erupcije vulkan Semeru na indonežanskom ostrvu Јava.
Erupcija vulkana u Indoneziji (Foto: EPA-EFE/SUSANTO) -
Erupcija vulkana u Indoneziji (Foto: EPA-EFE/SUSANTO)

Vulkan Semeru u okrugu Lumajang u provinciji Istočna Јava izbacivao je u nedjelju gust pepeo na više od 1.500 metara u visinu, sela i obližnji gradovi bili su prekriveni padajućim pepelom, ali nema izvještaja o povrijeđenima ili žrtvama, prenio je AP.

Stotine spasilaca raspoređeno je danas u najteže pogođenim selima Sumbervuluh i Supiturang, gdje su kuće i džamije do krova zatrpane tonama vulkanskih ostataka.

Do erupcije vulkana Semeru došlo je u nedjelju ujutru po lokalnom vremenu, a evakuisano je blizu 2.000 ljudi iz oblasti oko vulkana.

Međutim, mnogi od njih vratili su se danas kako bi sačuvali stoku i pokušali da zaštite svoju imovinu.

Povećana vulkanska aktivnost juče popodne navela je vlasti da pozovu ljude da se drže najmanje osam kilomatara dalje od vulkana, jer se izlivala lava.

Semeru, poznat i kao "Velika planina", najviši je vulkan na Јavi sa 3.676 metara visine i jedan je od najaktivnijih. Posljednji put je eruptirao prije tačno godinu dana, kada je poginulo najmanje 50 ljudi.

Erupcija je uslijedila nakon niza zemljotresa na zapadu ostrva Јava, koje se nalazi oko 640 kilometara istočno od DŽakarte, glavnog grada Indonezije.