latinica  ћирилица
05/12/2022 |  08:54 ⇒ 08:55 | Autor: sputniknews.com

Preminuo Nik Bolitijeri

Nik Bolitijeri, jedan od najboljih teniskih trenera svih vremena, preminuo je u 91. godini života.
Nik Bolitijeri (Foto arhiv: EPA/GEORG HOCHMUTH) -
Nik Bolitijeri (Foto arhiv: EPA/GEORG HOCHMUTH)

Trener koji je srpske teniserke Јelenu Јanković i Moniku Seleš doveo do prvog mjesta na VTA listi i iznjedrio nevjerovatne igrače preminuo je poslije bolesti infekcije bubrega.

Balotijeri je 1978. godine osnovao tenisku akademiju pod svojim imenom na Floridi koja je do danas najčuvenija akademija koja pravi velike tenisere i teniserke.

Kao trener radio je sve do 88. godine života, a njegove trenerske vještine upoznali su i Miomir Kecmanović i Filip Krajinović. Bio je jedan od glavnih razloga za uspone karijera zvijezda poput Andre Agasija kao i Marije Šarapove.

Sestre Serena i Venus Vilijams napravile su nevjerovatne podvige u ženskom tenisu kao i cjelokupno za bijeli sporte, a teniske korake unaprijedile su upravo uz legendarnog Bolitijerija.

O smrti američko-italijanskog stručnjaka pisalo se i prije dvije nedjelje, kada se on iz postelje javio kako bi demantovao tužne vijesti, a njegova kćerka se potom oglasila i objasnila da se Bolitijeri teško oporavlja od infekcije bubrega.

Slavni trener koji je rođen 1931. godine trenersku karijeru započeo je 1968. godine u Portoriku da bi potom osnovao akademiju koja je imala specifičan pristup igračima jer su tokom treniranja i živjeli u kompleksu akademije.