latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:04 | Autor: SRNA

Najbrojniji migranti iz Burundija, Indije i Kube

Granična policija BiH od početka godine spriječila je više od 5.400 nelegalnih prelazaka granice, ali migrantski pritisak raste, posebno u posljednja tri mjeseca, podaci su ove službe.
Granična policija BiH - Foto: RTRS
Granična policija BiHFoto: RTRS

Prema podacima iz Granične policije, zabilježen je pad broja migranata iz Pakistana, koji su ranije bili među najbrojnijim, dok ih je sada najviše iz Burundija, Indije i Kube.

- Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan graničnih prelaza, u graničnom pojasu. Učestali su i pokušaji krijumčarenja migranata u teretnim motornim vozilima, gdje se migranti skrivaju u prikolice teretnih vozila, cisterne i podnožje samih vozila - rekla je za Dnevni avaz portparol Granična policija BiH Franka Vican Bošković.

Ovi slučajevi najčešće su evidentirani na područjima jedinica Granične policije BiH Orašje, Brod, Šamac, Gradiška, a od samog početka migrantske krize i u Zvorniku.

Portparol Granične policije BiH ponovila je konstantni problem sa kojim je suočena ova agencija, a to je kadrovska nepopunjenost i nedovoljna materijalno-tehnička opremljenost.