latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:17 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Kulturno veče u Kozarskoj Dubici povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom (VIDEO)

U Kozarskoj Dubici održano je Kulturno veče na kojoj su nastupila kulturno-umjetnička društva iz ove opštine i Kostajnice.
Kulturno veče u Kozarskoj Dubici - Foto: RTRS
Kulturno veče u Kozarskoj DubiciFoto: RTRS

Cilj manifestacije je ukazati na složen položaj slijepih i slabovidih lica.

Događaj je organizovan povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom.

U Domu kulture predstavljene su potkozarske pjesme, pjesme na bas i spletovi potkozarskih igara.

U kulturno-zabavnom programu učestvovala su i lica koja imaju poteškoće s vidom.

- Na ovakav način je lijepa pomoć da se pruži. Ljudi koji dolaze da gledaju osjećaju zadovoljstvo što su pomogli, a i mi koji nastupamo osjećamo zadovoljstvo jer smo doprinijeli da se pomogne toj populaciji - izjavila je predsjednica Udruženja žena "Јabuka" Kozarska Dubica Biljana Babić.

- Za njih je to veoma pozitivno, dajemo im vjetar u leđa, kažemo im "vi ste kao i mi" i tako treba svi da se ponašamo - rekla je Nada Knežević iz Kulturno-umjetničkog društvo "Dubičanke" Kozarska Dubica.

Slijepa i slabovida lica žele da se unaprijedi njihov položaj u zajednici. Ova populacija nalazi se u izazovnoj socijalno-ekonomskoj situaciji.

- Znamo i pjevati, igrati, znamo biti veseli, znamo se smijati, znamo biti tužni. Invalidno lice prolazi kroz jedan težak period gdje bi mu trebalo posvetiti malo više pažnje, dozvoliti da je uključeno u rješavanje problema - poručio je predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih Kozarska Dubica – Kostajnica Dragomir Novaković. 

Povećanje prava i socijalnih davanja kroz projekte podrške licima s invaliditetom naglasak je djelovanja udruženja koja okupljaju slijepa i slabovida lica.

- Nastojimo da kroz različitu kampanju ukažemo da postojimo, da trebamo još snažniju i kvalitetniju podršku društva. Mi sami treba da participiramo više i kroz inkluziju i druge vidove saradnje dokažemo da smo manje-više poželjni i dobri članovi društva - naglasio je predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić. 

Kulturno veče imalo je i humanitarni karakter. Sredstva od prodatih ulaznica biće iskorišćena za unapređenje rada organizacije Kozarske Dubice i Kostajnice i kupovinu novogodišnjih poklona.