latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:25 ⇒ 10:33 | Autor: TANЈUG

Kina ublažava neke od najstrožih mjera protiv virusa korona

Kina ublažava neke od najstrožih mjera protiv virusa korona, a vlasti navode da su nove varijante slabije.
Kina (Foto: EPA-EFE/WU HAO) -
Kina (Foto: EPA-EFE/WU HAO)

Putnicima u Pekingu i najmanje u još 16 gradova, od danas je dozvoljeno da uđu u autobus i metro bez testa na virus koji je rađen u prethodnih 48 sati, prvi put mjesecima unazad.

Industrijski centri, uključujući Guangdžou u blizini Hongkonga, ponovo su otvorili tržišta i preduzeća i ukinuli većinu ograničenja kretanja, uz zadržavanje ograničenja za naselja gdje su prijavljene infekcije.

Vlada je prošle nedjelje objavila planove da vakciniše milione ljudi u 70-im i 80-im godinama, što je podstaklo nade u brzi kraj politike nulte tolerancije na kovid.

Sa druge strane, zdravstveni stručnjaci i ekonomisti upozoravaju da će proći sredina 2023. i vjerovatno 2024. godina prije nego što stope vakcinacije budu dovoljno visoke.

- Kina još nije spremna za brzo ponovno otvaranje. Očekujemo dugotrajne mjere suzbijanja. Ograničenja bi mogla i dalje da se dinamično pooštravaju u gradovima nižeg nivoa, ukoliko broj hospitalizacija poraste - naveli su ekonomisti.

Promjene u anti-kovid mjerama uslijedile su poslije protesta koji zahtijevaju okončanje politike nulte tolerancije na kovid, ali su u skladu sa ranijim obećanjima Komunističke partije da će smanjiti mjere ograničenja.

Promjene su široko objavljene u pokušaju da se ublaži nezadovoljstvo javnosti.

Kina se suočava sa "novim situacijama i zadacima" zbog "slabljenja patogenosti" najnovije varijante omikrona.

Uprkos promjenama, Peking i drugi gradovi poručuju nekim stanovnicima da ostanu kod kuće ili primjenjuju druga ograničenja za naselja sa infekcijama.

Putnici na željezničkim stanicama u kineskoj prestonici i na tri aerodroma moraju da pokažu negativan test na virus koji je rađen u prethodnih 48 sati.

Negativan test na virus rađen u posljednja 72 sata i dalje je neophodan za ulazak u javne zgrade u metropoli Čungking na jugozapadu, žarištu posljednjeg naleta infekcije.

Ručanje u restoranima u nekim dijelovima Pekinga i dalje je zabranjeno.

Prošle nedjelje novine su objavile da će nekim stanovnicima Pekinga, koji imaju blage ili asimptomatske slučajeve kovida, prvi put biti dozvoljeno da se izoluju kod kuće umjesto da idu u jedan od velikih karantinskih centara u Kini, ali Vlada to tek treba da potvrdi.