latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:34 ⇒ 09:47 | Autor: SRNA

Na Forbsovoj listi najpotcjenjenijih gradova - Doboj i Niš

Američki magazin Forbs objavio je listu najpotcjenjenijih gradova za posjetu na zapadnom Balkanu na kojoj se nalazi grad Doboj iz Republike Srpske, kao i Niš iz Srbije.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Prema navodima Forbsa, za sve koji istražuju Republiku Srpsku, istorijski grad Doboj je posebno atraktivan zbog tvrđave izgrađene u 13. vijeku.

Magazin preporučuje da nakon dana provedenog u istraživanju dobojske tvrđave i isprobavanja lokalne kuhinje u starom dijelu grada, obližnje Goransko jezero izaziva posebnu pažnju i pruža priliku posjetiocima da plivaju i ispituju prirodu.

Za Niš, Forbs podsjeća da je u rimsko doba nosio ime Naisus i da je tu vladalo nekoliko imperatora. List ukazuje na to da je Konstantin Veliki bio jedan od mnogih vladara.

- U Nišu ima mnogo toga da se otkrije od tvrđave do Ćele-kule, sumorne strukture ukrašene lobanjama srpskih ustanika koji su život izgubili prilikom neuspješnog ustanka protiv Otomanskog carstva - piše poznati magazin.

List ukazuje i na to da pored bogatog istorijskog sadržaja Niš nudi i bogatu trpezu domaćih jela koja se mogu isprobati u brojnim restoranima u centru grada.

Forbs je, pored Doboja i Niša na listu stavio i Varnu u Bugarskoj, Berat u Albaniji i Ohrid u Sjevernoj Makedoniji.