latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:59 ⇒ 12:21 | Autor: SRNA

Špirić: Antiustavan pokušaj kompromitovanja izbora srpskih delegata

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da oni koji napadaju i kompromituju proces izbora srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ili ne poznaju procedure ili smišljeno krše zakone i Ustav.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Špirić u izjavi Srni napominje da Narodna skupština Republike Srpske bira pet delegata, što je i učinjeno, te da ne vidi čemu tolika euforija, napadi i da je "priča o četiri delegata" antiustavna i zlonamjerna.

- Izabrano je pet delegata u Narodnu skupštinu kako to Ustav i zakoni predviđaju i valjda smo svih pet tu da štitimo interese srpskog naroda i Republike Srpske. Neshvatljivi su napadi zbog izbora četiri delegata sa listi SNSD-a jer to je pobjednička stranka sa najviše poslanika - rekao je Špirić.

On je dodao da je indikativno da se primjedbe i napadi u vezi sa izborom delegata u Dom naroda parlamenta BiH sve češće upućuju na adresu predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika.

- To samo potvrđuje da ne mogu da oproste pobjedu predsjedniku Dodiku i SNSD-u na proteklim izborima. Tako da je sve ostalo u vezi sa izborom srpskih delegata u Domu naroda u drugom planu i proizvod je politizacije - ocijenio je Špirić.

On podsjeća da su kreatori Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji sadrži i Ustav BiH, s razlogom uvrstili entitetsko glasanje i ovakav način zastupanja u Domu naroda BiH, jer bi inače ostalo mjesta preglasavanju i dominaciji jednog naroda.

- Vrijeme je da se smire strasti u vezi sa ovom famoznom pričom o četiri delegata i da se vratimo u realnost jer je izabrano pet delegata iz Republike Srpske koji moraju da rade za dobrobit srpskog naroda - poručio je Špirić.

On smatra da je neophodno da se u zadatim rokovima završi formiranje vlasti i ispoštuje izborna volja birača.

- Zahvaljući volji građana Milorad Dodik je u Republici Srpskoj simbol pobjede i kad tu realnost prihvati političko Sarajevo bićemo bliže rješavanju životnih problema u BiH. Nadam se da smo na dobrom putu - rekao je Špirić.