latinica  ћирилица
05/12/2022 |  10:04 | Autor: SRNA

U četvrtak sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara

Za četvrtak, 8. decembra, zakazna je konstitutivna sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, objavljeno je zvaničnoj stranici Parlamentarne skupštine BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Na predloženom dnevnom redu je konstituisanje Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara – izbor predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg.

Članovi Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara su Sanja Vulić, Darko Babalj, Mira Pekić, Nenad Grković, Čedomir Stojanović, Milan Petković, Nermin Mandra, Predrag Kožul, Saša Magazinović, Milan Dunović, Nihad Omerović, Sabina Ćudić, Јasmin Emrić i Aida Baručija.

Sjednica je zakazana za 12.00 časova.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je ranije da je Borjana Krišto kandidat ove stranke za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Čović je 2. decembra nakon sjednice Predsjedništva stranke rekao da već u ovoj sedmici predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović može pokrenuti proceduru imenovanja mandatara za Savjet ministara da bi do kraja godine imali imenovanje.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrđuje imenovanje Savjeta ministara.

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara razmatra informacije koje su dužni dostaviti kandidati imenovani na dužnost predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara te, po potrebi, postavlja pitanja imenovanim kandidatima u vezi s dostavljenim informacijama i u pogledu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje se predlažu.

Na osnovu dostavljenih informacija i, kada je potrebno, nakon obavljenih razgovora sa kandidatima, Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Predstavničkog domu potvrdu izbora kandidata.

Preporuka Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, u kojoj se navodi broj glasova "protiv" i obrazloženje uz takve glasove, nije obavezujuća za Predstavnički dom.