latinica  ћирилица
05/12/2022 |  10:05 ⇒ 10:12 | Autor: SRNA

Peter Handke - veliki pisac i nobelovac

Austrijski književni nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.
Peter Handke - Foto: SRNA
Peter HandkeFoto: SRNA

Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka slavu mu donose romani "Ljevoruka žena" i "Kratka pisma za duga rastajanja".

Handke je napisao više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih djela, a oprobao se i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser.

U teatrima širom svijeta već decenijama se igraju predstave prema njegovim tekstovima, a to su "Kaspar", "Psovanje publike" i "Putovanje u sonornu zemlju".

Roman "Golmanov strah od penala", koji je ušao u školsku lektiru, ekranizovao je Vim Venders, a Handke je napisao scenario i za čuveno ostvarenje ovog režisera "Nebo nad Berlinom".

Peter Handke živio je u Gracu, Diseldorfu i Berlinu, a kasnije u Parizu, Kronenbergu i SAD, te francuskom Šavilu.

Handke je odavno vezan prijateljstvom sa Srbima. Tako je 1996. godine putovao u BiH i napisao žestoko osporavani esej "Pravda za Srbiju" u kojem se zalagao za diferencirani pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu.

Nakon toga, Handke je "preko noći" prognan iz globalne intelektualne zajednice u ekskomunikaciju, u kojoj se nalazi do danas. Poslije prvog eseja uslijedila su dalja djela o toj temi.

U prvim danima aprila 1999. godine, na početku bombardovanja SR Јugoslavije, Handke je otputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Katoličke crkve.

Od njemačkog ministra Rudolfa Šarpinga, Handke je zahtijevao da mu vrati sve njegove knjige.

Handkeovi eseji o Srbiji su među najtemeljnijim i najsadržajnijim kritikama medija pisanim posljednjih godina. Srbija je za njega samo metafora, povod za njegove literarne i filozofske rasprave o "derealizaciji svijeta".

Peter Handke izabran je 1. novembra 2012. godine za inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a Povelja o članstvu mu je uručena 9. aprila 2013.

Dobio je 29. maja 2013. godine posebnu plaketu 50. "Disovog proleća" i tom prilikom preveo pjesmu "Možda spava" na njemački jezik, a rukopis poklonio Gradskoj biblioteci u Čačku.

Udruženje književnika Srpske proglasilo je Handkea počasnim članom u decembru 2019. godine.

U februaru 2020. godine, na sceni teatra KPGT u Beogradu postavljena su Handkeova djela "Veliki pad" i "Don Huan" u režiji Ljubiše Ristića.