latinica  ћирилица
05/12/2022 |  10:49 ⇒ 13:18 | Autor: RTRS

Preventivna kampanja "Slavi odgovorno" za mirne i bezbjedne praznike (FOTO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje od 5. do 30. decembra 2022. godine preventivnu kampanju "Slavi odgovorno" čiji je cilj upoznati građane sa mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, saopšteno je iz MUP-a Srpske.
MUP Republike Srpske - Foto: RTRS
MUP Republike SrpskeFoto: RTRS

Imajući u vidu da se za predstojeće novogodišnje i božiće praznike može očekivati pojačana nezakonita upotreba vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, policijski službenici Ministarstva organizovaće niz aktivnosti sa ciljem upozoravanja na ovu pojavu, a sve cilju preventivnog djelovanja, navodi se u saopštenju.

- S tim u vezi, policijski službenici će kroz kontakte sa lokalnom zajednicom organizovati sastanke sa predstavnicima mjesnih zajednica, forume za bezbjednost građana i drugim subjektima na ovu temu. U saradnji sa nadležnim gradskim i opštinskim inspekcijskim organima preduzeće se aktivnosti u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava - ističu iz MUP-a Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da su vlasnici prodavnica koje imaju zakonsko ovlašćenje da prodaju pirotehnička sredstva dužni to da rade u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Takođe, u cilju upozoravanja djece školskog uzrasta da "igre" sa petardama nisu bezopasne, u osnovnim i srednjim biće organizovana predavanja o opasnostima koje sa sobom nosi nezakonita i nestručna upotreba pirotehničkih sredstava, navodi se u saopštenju.

- Odgovornim ponašanjem i suzdržavanjem od upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike doprinesimo da predstojeći praznici prođu mirno i dostojanstveno, bez ugrožavanja ljudskih života. Pucanj nije muzika. Vatreno oružje nije muzički istrument. Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja - poručuju iz MUP-a Srpske.

MUP Srpske organizuje kampanju "Slavi odgovorno" uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH i Projekta "Prevencija i smanjenje prisustva nelegalnog oružja u BiH".

Projekat "PILLAR" se realizuje u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koji finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Republika Francuska, Švedska, Holandija i Holandija, uz podršku Evropske unije.