latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:00 ⇒ 11:03 | Autor: sputniknews.com

Finska vlada predala parlamentu nacrt zakona o stupanju u NATO

Vlada Finske podnijela je parlamentu nacrt zakona o stupanju te zemlje u Sjevernoatlantsku alijansu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Finske.
Helsinki (Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT, ilustracija) -
Helsinki (Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT, ilustracija)

- Vlada je 5. decembra podnijela parlamentu prijedlog o stupanju u NATO. Za nacrt prezentacije dobijeno je oko 1.600 razmatranja - navedeno je u saopštenju.

Na osnovu tih razmatranja unesene su dopune u dio koji se tiče saradnje vlade i predsjednika republike, uloge parlamenta u razmatranju i donošenju odluka u vezi s pitanjima NATO-a i međunarodno-pravnim statusom Alandskih ostrva, precizirano je u saopštenju.

Prema zakonu, parlament može da analizira prijedlog vlade prije nego što ga odobre sve države-članice NATO-a.

Poslije razmatranja prijedloga vlade u parlamentu, predsjednik države može da donese odluku o stupanju Finske u NATO.

- Dokument o priključivanju Finske NATO-u može biti predat na čuvanje vladi Sjedinjenih Američkih Država koja istupa u svojstvu depozitara, a Finska će postati članica NATO-a kada sve države-članice ratifikuju protokol o priključivanju - navedeno je u saopštenju.

Nacrt zakona je pripremljen pod rukovodstvom Ministarstva inostranih poslova Finske i objavljen je 3. novembra radi konsultacija.

Finska i Švedska su nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 18. maja generalnom sekretaru NATO-a predale zahtjeve za stupanje u tu alijansu.

Do sada te zahtjeve nisu ratifikovale samo dvije od 30 zemalja NATO-a – Mađarska i Turska.