latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:01 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Okolić: Opasne izjave Bisere Turković

Izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković kojom Oružane snage BiH naziva "armijom BiH" zlonamjerna je i opasna, izjavio je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.
Mirko Okolić - Foto: RTRS
Mirko OkolićFoto: RTRS

- Ova izjava je vraćanje u ratna vremena i prizivanje, ne daj Bože, sukoba - istakao je Okolić za Srnu, komentarišući izjavu Turkovićeve da će paket pomoći EU od 10 miliona evra za Oružane snage BiH "ojačati kapacitete Armije BiH".

Okolić je podsjetio da je takozvana Armija BiH bila formirana u ratnim vremenima, da su, osim nje, postojale još dvije vojske koje su činili Srbi i Hrvati - Vojska Republike Srpske i Hrvatsko vijeće odbrane, te da nije siguran šta je ovom izjavom Turkovićeva htjela da kaže.

- Znači li to da ova pomoć pripadnicima Oružanih snaga BiH ide samo Bošnjacima i šta je sa ostalim pripadnicima Oružanih snaga BiH? Šta je sa Srbima i Hrvatima? Treba li i njima ta pomoć? Znači li to da se na ovaj način, kako to Turkovićeva kaže, dijele Oružane snage BiH? - pita Okolić.

Okolić napominje da nije siguran da li bi i donatori sredstava za Oružane snage BiH bili zadovoljni ovakvom izjavom Turkovićeve.

Nakon što je Savjet EU usvojio 1. decembra pomoć u vrijednosti 10 miliona evra za potrebe Oružanih snaga BiH, Turkovićeva je rekla da će se vrijednosnim paketom pomoći za Oružane snage BiH "ojačati kapaciteti brigade Armije BiH".