latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:19 | Autor: SRNA

Živković: Bećirovićeve izjave štetne, Srpska učestvuje u kreiranju spoljne politike BiH

Ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković izjavio je da institucije Republike Srpske učestvuju u kreiranju spoljne politike, te da su nepotrebne i štetne izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koje negiraju ovlaštenja entiteta u spoljnoj politici.
Milorad Živković - Foto: RTRS
Milorad ŽivkovićFoto: RTRS

Živković je poručio da su takve izjave posebno nepotrebne i štetne u periodu kada se želi brzom implementacijom izbornih rezultata uspostaviti vlast na svim nivoima i pokazati međunarodnoj zajednici da BiH zaslužuje kandidatski status za EU.

- I mnogo manje upućeni znaju da institucije Republike Srpske učestvuju u kreiranju spoljne politike jer, na primjer, na prijedlog predsjednika Srpske srpski član Predsjedništva predlaže ambasadore iz reda srpskog naroda, a dokumenti koje usvaja Narodna skupština Republke Srpske, a u vezi su sa spoljnom politikom, okvir su i smjer u kojem djeluje srpski član u Predsjedništvu BiH - rekao je Živković Srni, reagujući na Bećirovićevu izjavu da "predstavnici nižih jedinica nemaju ovlašćenja u vođenju spoljne politike".

On je ukazao i na značaj potezanja vitalnog nacionalnog interesa, gdje Narodna skupština Republike Srpske ima posljednju riječ.

- To što ostala dva člana Predsjedništva BiH, pogotovo hrvatski član, u ovom momentu nemaju svoju bazu i oslonac u Parlamentu Federacije BiH ne znači da srpski član Predsjedništva BiH ne treba da koristi to i takvo ustavno pravo - rekao je Živković.

Prema njegovim riječima, Ustav BiH je dao dovoljno prostora za dobronamjerna i suvisla stručna tumačenja koja su vezana za spoljnu politiku, tako da politikantstvo i zajedljivi komentari nemaju prolaz u ozbiljnoj politici.

Reagujući na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik da će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na samitu lidera EU i zemalja Balkana u Tirani, Bećirović je rekao "predstavnici nižih jedinica nemaju ovlašćenja u vođenju spoljne politike".