latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:36 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Trišić Babić: Bećirovićev ugao gledanja je birokratski i uzak

Savjetnik za spoljnu politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić ocijenila je da je ugao gledanja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na vođenje spoljne politike BiH birokratski i uzak.
Ana Trišić Babić - Foto: RTRS
Ana Trišić BabićFoto: RTRS

- Bećirović se vjerovatno poziva na ustavnu odredbu prema kojoj Predsjedništvo vodi spoljnu politiku BiH. Međutim, on zaboravlja da se zajedničke institucije BiH i njihove nadležnosti ne mogu odvojiti od entiteta - iz prostog razloga što se njihovi funkcioneri biraju ili delegiraju u entitetima, a ne na cijeloj teritoriji BiH - rekla je ona Srni, reagujući na Bećirovićevu izjavu da "predstavnici nižih jedinica nemaju ovlašćenja u vođenju spoljne politike".

Babićeva, koja je i bivši zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara, istakla je da su ti funkcioneri prilikom izvršavanja svojih funkcija u institucijama BiH zapravo odgovorni entitetima.

Prema njenim riječima, na taj način se nastup člana Predsjedništva iz Republike Srpske kreira upravo u Republici Srpskoj.

Reagujući na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na samitu lidera EU i zemalja Balkana u Tirani, Bećirović je rekao da "predstavnici nižih jedinica nemaju ovlašćenja u vođenju spoljne politike".