latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:37 | Autor: TANЈUG

U Čikagu završen Festival srpskog filma, pobjednik "Banović Strahinja"

Deveti Festival srpskog filma u Čikagu završen je sinoć dodjelom nagrada, a za najbolji film među 13 ostvarenja reditelja iz Srbije i srpskih stvaralaca iz rasijanja, koliko ih je prikazano od 2. do 4. decembra, proglašen je "Banović Strahinja" Stefana Arsenijevića.
Film "Banović Strahinja" (Foto: TANJUG/ MAJA MEDIC)  -
Film "Banović Strahinja" (Foto: TANJUG/ MAJA MEDIC) 

Magiju pokretnih slika ljubitelji sedme umjetnosti mogli su da ojsete pored pobjedničkog gledajući i filmove “Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića - dobitnika nagrade za najbolji scenario, “Sveta Petka krst u pustinji“ čija je glavna glumica Milena Predić osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu, “Gejm“, “Sedam hiljada duša“, “Heroji radničke klase“ i “Leto kada sam naučila da letim“.

Po dvije nagrade na tom najvažnijem kulturnom događaju u srpskoj zajednici u Čikagu i okolini, ali i u cijeloj Americi osvojili su filmovi “Gejm“, “Sedam hiljada duša“ i “Sladoled“.

Branislavu Trifunoviću pripala je nagrada za najbolju mušku ulogu, a Ani Lazarević za najbolju režiju za film “Gejm“.

“Sedam hiljada duša“ nagrađen je za očuvanje srpske baštine i kulture i najbolji je film dijaspore.

U kategoriji kratki film za najbolji proglašen je “Sladoled“ Stiva (Svetozara) Sprema, dok je Igor Obradović dobio festivalsku nagradu za najbolju ulogu u kratkom filmu.

Među kratkometažnim filmovima, koji od prošle godine festivalu daju posebnu, novu dimenziju, prikazani su i “Lens Šijan“, “9-5“ i “Svi ćemo umreti sami“.

Program su obogatila i dva dokumentarna filma “Tragovima Đure Јakšića“, reditelja Miodraga Јakšića, koji je sinoć dobio nagradu Festivala i “To je Toma“, Vladimira Ristića.

Glavna glumica filma “Leto kada sam naučila da letim“, mlada Klara Hrvanovi,ć dobila je nagradu za specijalne zasluge.

Filmovi su bili titlovani na engleski, što je bio dodatni razlog da Festival privuče i veliku pažnju ne samo srpske publike.
Nagrade dobitnicima uručio je direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, a glavnu nagradu za najbolji film primio je Ibrahim Koma, francuski glumac - glavni junak filma “Banović Strahinja“ koji je bio gost festivala.