latinica  ћирилица
05/12/2022 |  11:43 ⇒ 12:20 | Autor: sputniknews.com

Peskov: Rusija priprema odgovor Zapadu na uvođenje ograničenja cijena ruske nafte

Moskva priprema odgovor Zapadu na uvođenje ograničenja cijena ruske nafte, a jedno je očigledno – neće priznati tu odluku, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

- Odluke se pripremaju, ali, razumije se, jedno je očigledno – nikakve gornje granice (cijena nafte) nećemo priznavati - rekao je Peskov.

Naftne sankcije zapadnih zemalja stupile su na snagu u ponedjeljak. Evropska unija prestaje da kupuje rusku naftu koja se prevozi morem, a zemlje "Velike sedmorke", Australija i Evropska unija uvode ograničenje cijena nafte koja se prevozi morem od 60 dolara po barelu.

Peskov je istakao da uvođenje granične cijene nafte neće uticati na finansiranje specijalne vojne operacije i da ruska ekonomija ima potencijal da zadovolji sve svoje potrebe.

Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima

Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima, uključujući i ekonomiju Njemačke, to je očigledno, rekao je portparol Kremlja.

- Bilo bi neprofesionalno, vjerovatno, prećutkivati štetu koju sankcije nanose evropskim zemljama. Imam u vidu segmente sankcija koje su Evropljani i Evropska unija uveli protiv nas. To naši stručnjaci odlično znaju, kao i stručnjaci u Briselu i Berlinu - rekao je Peskov.

Prethodno je njemački kancelar Olaf Šolc za evropsko izdanje lista Foreign Affairs izjavio da efikasnost sankcija protiv Rusije sve više raste, a da su EU i NATO jači nego ikada ranije.

Prema njegovim riječima, poruka Zapada Moskvi je jasna: "Štitićemo svaki pedalj teritorije NATO-a".

Kancelar smatra da je ruski lider Vladimir Putin pogriješio kada je pretpostavio da će dejstva u Ukrajini dovesti do "zaoštravanja odnosa među njegovim protivnicima".

- U stvarnosti se dogodilo upravo suprotno: Evropska unija i transatlantska alijansa su jake kao nikada do sada. Ništa to ne pokazuje tako jasno kao ekonomske sankcije bez presedana kojima je sada izložena Rusija - naveo je Šolc.

Evropska unija prestaje da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nameću ograničenje cijena za njen pomorski transport na 60 dolara po barelu.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je, komentarišući ove odluke, primjetio da Rusija neće prihvatiti gornju granicu cijena nafte, čak i ako bude morala da smanji proizvodnju.

On je dodao da su takva ograničenja miješanje u tržišne instrumente, Rusija je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima.