latinica  ћирилица
05/12/2022 |  12:03 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Potpisan ugovor o rekonstrukciji kotlovnice na UKC Srpske (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je danas potpisan ugovor za projekat- "Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske".
UKC, potpisivanje ugovora - Foto: RTRS
UKC, potpisivanje ugovoraFoto: RTRS

Projekat podrazumijeva rekonstrukciju kotlovnice, izgradnju sistema za hlađenje i grijanje objekata i djelimičnu sanaciju kuhinje.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da su današnjim potpisivanjem ugovora stvorene pretpostavke za trajno rješavanje problema grijanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Đajić je istakao da su kotlovi za grijanje stari više od 40 godina zbog čega je često dolazilo do kvarova i prestanka grijanja.

- Ovakvi kotlovi se više ne proizvode i ne postoje rezervni dijelovi za njih. Mi smo prije par godina krenuli u rješavanje ovog problema, ali zakonske procedure i provođenje međunarodnog tendera su onemogućile da ovo riješimo prije - rekao je Đajić novinarima u Banjaluci i dodao da je formiran tim za nadgledanje radova, uz očekivanje da će sve biti riješeno u predviđenom roku.

Direktor austrijske kompanije Vamed Markus Bolnar Nordenkamf rekao je da ova firma djeluje na tržištu BiH već 15 godina.

- Јedan od najvažnijih projekata ovdje u Banjaluci je projekat rekonstrukcije UKC-a iz 2018. godina, a takođe izvodimo projekte u Tuzli i Bijeljini - podsjetio je Bolnar.

Đajić je podsjetio da je u toku i rekonstrukcija vodova i mokrih čvorova Klinike za ginekologiju i pedijatriju i Klinike za infektivne bolesti, te da je raspisan tender za novi namještaj.

- Vrijednost ove rekonstrukcije je negdje oko 1.600.000 KM", rekao je Đajić.

Projekat "Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC Republike Srpske" biće finansiran iz sredstava Evropske investicione banke, a vrijednost ugovora je 14.950.000 evra, ranije je saopšteno iz UKC-a.

UKC-e je u jesen 2021. godine preuzeo dokumentaciju od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te je u aprilu 2022. godine dobijena finalna saglasnost na tendersku dokumentaciju.

UKC Republike Srpske uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u narednom periodu krenuće i u realizaciju faze 2 projekta kojom će, osim grijanja, biti obuhvaćen veći dio građevinskih radova, kao i ostale instalacije kako bi objekat bio u potpunosti rekonstruisan.