latinica  ћирилица
05/12/2022 |  13:10 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Blagojević: Bećirovićeva izjava sadrži pravno neutemeljenu tvrdnju

Izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića "predstavnici nižih jedinica nemaju ovlašćenja u vođenju spoljne politike" u sebi sadrži pravno neutemeljenu tvrdnju prema kojoj on, spominjući ime Milorada Dodika i navodeći da on navodno nema ovlašćenja u vođenju spoljne politike BiH, u stvari hoće reći da Republika Srpska nema nikakvih ovlašćenja u toj ustavnoj materiji, rekao je profesor ustavnog prava Milan Blagojević.
Milan Blagojević - Foto: RTRS
Milan BlagojevićFoto: RTRS

Blagojević navodi da takva Bećirovićeva tvrdnja otpada kada se uzme u obzir ono što je propisano Ustavom BiH.

- Naime, u tom Ustavu jeste propisano da je spoljna politika u nadležnosti BiH i to Predsjedništva BiH kao jedne od zajedničkih institucija na nivou BiH. Ali, upravo se u Predsjedništvu BiH nijedan akt iz spoljne politike, bez obzira da li se taj akt zove odluka, zaključak ili ima neki drugi naziv, ne može donijeti ako nema saglasnosti svih članova Predsjedništva - rekao je Blagojević.

Bčagojević podsjeća na član 5. stav 2. tačka d) Ustava BiH, prema kojoj srpski član Predsjedništva iz Republike Srpske koji se ne slaže sa aktom Predsjedništva BiH može taj akt proglasiti destruktivnim po vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

- U tom slučaju konačnu odluku više ne donosi Predsjedništvo BiH nego Narodna skupština Republike Srpske, dvotrećinskom većinom svojih poslanika. Iz ove odredbe Ustava BiH je jasno da i u oblasti spoljne politike, a to znači i u tome da li će BiH učestvovati na skupu u Tirani, konačnu odluku donosi Republika Srpska. U tom smislu iDodik kao predsjednik Republike Srpske, koji u tom svojstvu predstavlja Srpsku i izražava njeno državno jedinstvo, ima ustavno pravo da od srpskog člana Predsjedništva BiH zatraži da o bilo kojem pitanju spoljne politike, pa i o učešću BiH na skupu u Tirani, konačnu odluku donese Narodna skupština radi zaštite vitalnih interesa Republike Srpske - rekao je Blagojević.

Iz svega navedenog je jasno da, naglašava Blagojević, ako se držimo slova Ustava BiH, nikako ne stoji tvrdnja da Dodik kao predsjednik Republike Srpske navodno nema ovlašćenja u vođenju spoljne politike.

- Naprotiv, predsjednik Republike Srpske i te kako može uticati na vođenje spoljne politike, uzimajući u obzir ono što je propisano Ustavom BiH - zaključio je Blagojević.