latinica  ћирилица
05/12/2022 |  13:36 ⇒ 16:03 | Autor: RTS

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Uoči samita EU–Zapadni Balkan u Tirani, evropski zvaničnici u Briselu ističu da će glavna poruka sastanka biti nedvosmislena podrška članstvu regiona u EU i poziv na ubrzanje procesa pristupanja.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Činjenica da se prvi put samit sa Zapadnim Balkanom odvija u jednoj od zemalja regiona je simbol "ojačanog partnerstva EU i regiona u vrijeme sukoba u Ukrajini", ističu zvaničnici EU pred početak samita.

- Naglasak razgovora će biti na solidarnosti, koja ide u dva pravca. Ponovićemo važnost usaglašavanja partnera sa našim zajedničkim mjerama uključujući i sankcije, ali želimo da na različite načine pomognemo da se ublaže ekonomske posljedice rusko-ukrajinskog sukoba - navode predstavnici EU.

Lideri EU podržavaju ideju postepene integracije regiona

U deklaraciji samita, u koju je RTS imao uvid, lideri EU podržavaju ideju postepene integracije regiona, već u fazi pristupanja, najavljuju finansijsku pomoć od milijardu evra za ublažavanje posljedica energetske krize i naglašavaju značaj partnerstva EU i Zapadnog Balkana u svjetlu sukoba u Ukrajini.

Usaglašena zajednička deklaracija poziva i na pojačanu integraciju regiona sa zajedničkim tržištem EU i najavljuje ukidanja rominga između zemalja EU i Zapadnog Balkana.

U isto vrijeme, EU poziva zemlje regiona da se drže "osnovnih evropskih vrijednosti i principa, u skladu sa međunarodnim pravom", principa demokratije i vladavine prava" i da jasnije istupaju u javnosti o prednostima partnerstva sa EU.

Prema najavama iz EU, na samitu će posebno biti riječi o paketu pomoći energetskom sektoru regiona u iznosu od jedne milijarde evra bespovratnih sredstava i potencijalnih 2,5 milijarde investicija.

Ovaj paket "će pomoći regionu da ublaži posljedice krize i ubrza energetsku tranziciju", navodi se u tekstu deklaracije i ističe da će "500 miliona ići direktno kao hitna pomoć domaćinstvima i malim preduzećima, dok će drugih 500 miliona biti bespovratna podrška energetskoj nezavisnosti, tranziciji u unapređenju gasne i električne infrastrukture".

Očekuje se potpisivanje deklaracije o smanjenju cijena rominga

Na samitu će biti potpisana i zajednička deklaracija operatera iz EU i Zapadnog Balkana o postepenom smanjenju cijena rominga, počev od 2023. godine, sa ciljem da se troškovi nakadno u potpunosti ukinu.

Kao primjere postepene integracije regiona sa EU već u fazi pristupanja, evropski zvaničnici navode sporazum o ukidanju rominga, dogovor o zajedničkoj platformi za kupovinu energenata i ističu da je u toku rad na novim modalitetima.

"Češko predsjedništvo EU je predstavilo dokument u kojem predlaže praktične načine kako da povežemo ispunjavanje mjerila za otvaranje i zatvaranje određenih poglavlja sa bližim povezivanjem sa EU u konkretnoj oblasti".

Evropski zvaničnici očekuju da će lideri EU na samitu partnere na Zapadnom Balkanu pozvati da se drže "osnovnih evropskih vrijednosti i principa u skladu sa međunarodnim pravom" i da će naglasiti značaj poštovanja principa demokratije, vladavine prava, važnost borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, podrške ljudskim pravima, pravima manjina i rodnoj jednakosti".