latinica  ћирилица
05/12/2022 |  14:15 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Petričević: Digitalizacijom rada unaprijediti produktivnost i konkurentnost

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević istakao je značaj digitalizacije u privredi kako bi kompanije zadržale korak sa razvojem i unaprijedile produktivnost i konkurentnost.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Prema njegovim rječima, resorno ministarstvo je u proteklom periodu podržalo digitalizaciju malih i srednjih preduzeća.

- Ove godine za te namjene smo izdvojili oko 780.000 KM. Prošle godine je bio pilot projekat u okviru kojeg smo podržali privrednike sa 257.000 KM. I u budžetu za narednu godinu predviđeno je izdvajanje za ovu namjenu u iznosu od 380.000 KM - precizirao je Petričević prije početka okruglog stola "Komora u digitalnom dobu" koju je organizovala Područna privredna komora Banjaluka u okviru Dana Komore.

On je izrazio uvjerenje da će i kroz buduće rebalanse taj iznos biti povećan.

- Uz tu podršku, Ministarstvo izdvaja i za nabavku tehnologije i opreme, za šta će naredne godine biti izdvojeno 14 miliona KM. Ove godine je izdvojeno oko 13,5 miliona KM - poručio je Petričević.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić istakao je da je neophodno u svim sferama društva uvesti digitalne alate i sprovesti digitalizaciju, kao i da kompanije prate te trendove u svijetu.

- U eri kada imamo nedostatak radne snage jedino ulaganje u nove tehnologije i industrijski razvijeniju opremu možemo da hvatamo priključak sa svijetom i održimo nivo konkurentnosti - poručio je Račić.