latinica  ћирилица
05/12/2022 |  16:18 ⇒ 16:30 | Autor: SRNA

Rogić-Hadžiabdić: Prekriženi listić ne može se smatrati važećim (VIDEO)

Član Centralne izborne komisije BiH Vlado Rogić izjavio je danas da se listić iz Narodne skupštine Republike Srpske na kojem je prekriženo ime jednog kandidata za delegata u Dom naroda parlamenta BiH ne može smatrati važećim.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

- Kada pogledate i dobnu i obrazovnu strukturu glasača, jasno se zaključuje da onaj ko je prekrižio ovaj glasački listić neće da izabere tog kandidata - rekao je Rogić koji je glasao protiv odluke CIK-a o utvrđivanju posrednih rezultata za pet srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH provedenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodao je da se sad može doći u situaciju da se onaj ko je u pravu mora žaliti i dokazivati da je u pravu.

Protiv ove odluke CIK-a bila je i član CIK-a Irena Hadžiabdić podsjetila je da su instrukcije za utvrđivanje da je glasački listić valjan vrlo jasne i da su narodne poslanike o tome upoznali i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić kao i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja.

- Ovo nisu obični izbori za prosječnog birača. Ovo su izbori koji se organizuju u Narodnoj skupštini po strogo propisanom postupku, gdje su biračko tijelo 83 poslanika koji znaju kako se ispunjava listić - istakla je Hadžiabdićeva.

Ona je dodala da je poslanicima rečeno da listić mora biti bez ikakvih oznaka i da su upozoreni na tajnost glasanja.

- I pored svega mi smo u situaciji da raspravljamo da li je taj listić važeći ili nevažeći. Sa sigurnošću ne mogu reći da je namjera jasna, zato što se glasački listić označava sa glasom iks, a ovo je jedna nepravilna krivulja koja može da znači da je želio neko da poništi tog subjekta, bojkot, a ne da mu da glas - zaključila je Hadžiabdićeva.

CIK BiH priznala je danas sporni listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. To znači da će o petom delegatu iz Srpske olučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD dobiti četvortog delegata ili opozicija drugog.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izvještaj Komisije za izbor i imenovanje o izboru delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, prema kojem su za srpske delegate u Domu naroda izabrani SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Tamindžija je, podnoseći izvještaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić.