latinica  ћирилица
05/12/2022 |  16:27 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

Reagovanja iz Srpske: Nezakonita odluka CIK-a da prihvati nevažeći listić

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Centralna izborna komisije BiH nema ovlašćenja da mijenja odluke parlamenta Srpske, čija je Komisija za izbor i imenovanje nadležna da sprovodi izbore za delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

- CIK izdaje sertifikate delegatima. Dakle, ovo što je CIK prihvatio listić kao važeći koji je skupštinska Komisija za izbor i imenovanje prilikom ranijeg glasanja za delegate u Domu naroda parlamenta BiH proglasila nevažećim jeste grubo kršenje zakona i svih moralnih normi, što mora dovesti do smjene članova CIK-a i njihovog procesuiranja - rekao je Srni Stevandić.

On je najavio da će sutra u 12.00 časova biti održana konferencija za novinare o pravnim propustima u vezi sa spornom CIK-ovom odlukom.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je nezakonita odluka Centralne izborne komisije BiH da kao važeći prihvati listić koji je skupštinska Komisija za izbor i imenovanje prilikom ranijeg glasanja za delegate u Domu naroda PS BiH proglasila nevažećim.

- To što je CIK uradio jeste direktno miješanje u izbor delegata u Dom naroda BiH i izbornu volju građana Srpske - naveo je Srni Vrhovac.

Vrhovac je rekao da je svim poslanicima bilo jasno predočeno uputstvo za glasanje u kome je jasno stajalo da je važeći listić onaj u kom je stavljen znak iks u kvadratu ispred predložene liste kandidata za delegate za Dom naroda.

Odluka Centralne izborne komisije BiH o izboru delegata u Dom naroda parlamenta BiH donesena je s ciljem da se umanje šanse da SNSD dobije četiri delegata u skladu sa voljom Narodne skupštine, o čemu je političko Sarajevo danima prije toga brujalo,smatra član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać.

Odluka CIK-a da se prizna sporni 12 glas za PDP-ovog Nenada Vukovića za Dom naroda PS BiH je čisto i brutalno pravno nasilje, rekao je savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija.

Poslanik poslaničke grupe Socijalističke partije Srpske - SPS u NSRS Tamara Damjanović izjavila je da Centralna izborna komisija BiH priznavanjem nevažećeg glasa pokušava prekrojiti izborni rezultat za Dom naroda BiH.

Predsjednik Republičke izborne komisije Oliver Blagojević izjavio je danas da je Centralna izborna komisijom prekršila Izborni zakon BiH kada je priznala sporni listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u Domu naroda PS BiH.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici priznala sporni 12 glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb.

Sporni listić je ranije proglašen nevažećim prilikom glasanja u Narodnoj skupštini, jer je bio, kako je tada navedeno, pogrešno zaokružen ili popunjen što znači da sada SNSD i PDP imaju isti broj glasova za delegata u Domu naroda parlamenta BiH zbog čega je potreban pomenuti žrijeb.

CIK je većinom glasova zaključila da je listić na kojem je bilo prekriženo ime Nenada Vukovića, a ne kvadratić, ipak ispravan i da prema tome Vuković ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova Snježana Novaković Bursać.

Žalba na ovu odluku moguća je pred Apelacionim sudom BiH.