latinica  ћирилица
05/12/2022 |  16:29 ⇒ 18:27 | Autor: SRNA

Dačić-Lajčak: U proteklim mjesecima došlo do zaoštravanja odnosa sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine da regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom da je Beograd konstruktivan partner, kao i da će nastaviti da se zalaže da se svi problemi rješavaju dijalogom.
Dačić i Lajčak (Foto: instagram.com/ivica.dacic.rs) -
Dačić i Lajčak (Foto: instagram.com/ivica.dacic.rs)

On je svom sagovorniku prenio da je zbog prištinskog rukovodstva u proteklim mjesecima došlo do zaoštravanja odnosa i da tokom eskalacije nije bilo mjesta za bavljenje normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

- Niste imali vremena da se bavite ozbiljnijim pristupom, odnosno kako kažu glavnom temom – normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, nego su se svi bavili deeskalacijom, odnosno rešavanjem kriznih situacija. Takvih je sa Kurtijem bilo skoro svake nedelje - rekao je šef srpske diplomatije.

      View this post on Instagram

A post shared by Ivica Dačić (@ivica.dacic.rs)

Prema njegovim rečima, Lajčak je došao upravo sa željom da se stvore određeni uslovi da se nastavi dijalog.

- Želimo da se ispuni ono što je dogovoreno, da se realizuje potpisano u Briselskom sporazumu. Spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima, čak i onima koji nam se ne sviđaju, s tim što se tačno zna šta su naše crvene linije - rekao je Dačić.

On je precizirao da pod crvenim linijima misli na realizaciju potpisanog, da nema članstva samoproglašenog Kosova u UN jer bi to bilo zaokruživanje njihove lažne nezavisnosti, kao i da nema fizičkog ugrožavanja srpskog naroda na Kosmetu, prenosi RTS.