latinica  ћирилица
06/12/2022 |  07:28 ⇒ 07:31 | Autor: TANЈUG

Stoun: Moj film izaziva polemiku jer govori o potrebi da se grade nuklearke

Proslavljeni američki reditelj i trostruki dobitnik Oskara Oliver Stoun (76), u DŽedi predsjedava žirijem Drugog Međunarodnog filmskog festivala (RSIFF) u Saudijskoj Arabiji, gdje se prikazuje njegov najnoviji dugometražni dokumentarni film "Nuklear", koji je, kaže, izazvao polemike jer govori o potrebi gradnje nuklearne elektrane zarad dobrobiti čovječanstva i čistije i bolje budućnosti.
Oliver Stoun (Foto: EPA-EFE/Marta Perez) -
Oliver Stoun (Foto: EPA-EFE/Marta Perez)

Na pitanje novinarke Politike da li je nuklearna energija jeres ili mogućnost za spas planete, Stoun kaže da bi svi trebalo "konačno da se otarasimo mentaliteta straha" i da pronađemo najbolje rješenje za čovječanstvo.

- Sedamdesete godine prošlog vijeka bile su period navodno velike progresivnosti, a ironično je što smo jednu od ključnih odluka, po mom mišljenju, tada donijeli potpuno pogrešno - odgovorio je Stoun.

Prema njegovim riječima zbog zabrinutosti smo odbacili i samu pomisao o korišćenju nuklearne energije za dobrobit planete, a "sada razglabamo o obnovljivim izvorima energije" i načinima za smanjenje globalnog zagrijavanja i štetnih gasova.

Na podsjećanje novinarke Politike da su SAD protiv upotrebe nuklearne energije, Stoun odgovara da Amerikance nije briga za ostatak svijeta, jer im je stalo samo do "svog malog dvorišta".

- Generalno govoreći, mi na našem tlu možemo da riješimo stvari za nas, ali ostatak planete će za koju deceniju vrištati, biće dislokacija, biće migracija u ogromnom stepenu i ko zna kolika će biti šteta od klimatskih promjena. Mi u SAD ne uzimamo u obzir globalnu sliku, mi samo mislimo na sebe - rekao je američki reditelj.

On je ukazao da moramo da razmišljamo kolektivno i izrazio uvjerenje da bi njegov novi film mogao malo da pokrene stvari u tom smjeru.

Prema njegovim riječima "mi kao civilizacija moramo prihvatiti postojanje određenog stepena rizika, kao i stepena preuzimanja odgovornosti, ali i primjenjivati znanja".

- I ja se borim za svoj sljedeći film. Više volim da živim na nogama nego da umrem na koljenima - poručio je Oliver Stoun.