latinica  ћирилица
06/12/2022 |  08:52 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Usaglašena deklaracija samita u Tirani: Milijardu evra za ublažavanje posljedica energetske krize

Lideri EU podržavaju ideju postepene integracije Balkana, već u fazi pristupanja i najavljuju finansijsku pomoć od milijardu evra za ublažavanje posljedica energetske krize, navodi se u deklaraciji koja bi trebalo da bude usvojena na današnjem samitu u Tirani.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

U usaglašenoj deklaraciji poziva se i na pojačanu integraciju Balkana sa zajedničkim tržištem EU i najavljuje ukidanja rominga između zemalja EU i Balkana.

EU u zajedničkoj deklaraciji u koju je RTS imao uvid, poziva zemlje regiona da se drže "osnovnih evropskih vrijednosti i principa, u skladu sa međunarodnim pravom", principa demokratije i vladavine prava" i da jasnije istupaju u javnosti o prednostima partnerstva sa EU.

Prema najavama iz EU, na samitu u Tirani će posebno biti riječi o paketu pomoći energetskom sektoru regiona u iznosu od jedne milijarde evra bespovratnih sredstava i potencijalne dvije i po milijarde investicija.

Ovaj paket "će pomoći regionu da ublaži posljedice krize i ubrza energetsku tranziciju", navodi se u tekstu dekaracije i ističe da će "500 miliona ići direktno kao hitna pomoć domaćinstvima i malim preduzećima, dok će drugih 500 miliona biti bespovratna podrška energetskoj nezavisnosti, tranziciji u unapređenju gasne i električne infrastrukture".

Samit EU-Balkan danas će u Tirani okupiti lidere 27 članica EU i regiona, uključujući srpskog člana i predsjedavajuću Predsjedništva BiH Željku Cvijanović.

U okviru Samita, predviđeno je potpisivanja izjave o romingu između EU i regionalnih telekom operatera, kojem će prisustvovati lideri zemalja Balkana, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednik Evropske komisije Ursula von der Lejen, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Na marginama Samita, predviđen je niz bilateralnih sastanaka Cvijanovićeva sa zvaničnicima EU, liderima zemalja članica EU i Balkana.

Osim Cvijanovićeve, iz regiona je najavljeno prisustvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Albanije Edija Rame i premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog.

Na samitu će učestvovati i mađarski premijer Viktor Orban, hrvatski Andrej Plenković, predsjednik Bugarske Rumen Radev.

Iz Savjeta EU najavljeni su, između ostalog, njemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsjednik Emanuel Makron, holandski premijer Mark Rute, predsjednik Vlade Belgije Aleksandar de Kro.