latinica  ћирилица
06/12/2022 |  09:29 ⇒ 09:33 | Autor: SRNA

Dodik čestitao Handkeu rođendan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je rođendansku čestitku nobelovcu Peteru Handkeu, poželjevši mu da nastavi putem kojim hrabro ide, jer je to put istinske umjetnosti, izuzetnog stvaralaštva, ali i neprikosnovene hrabrosti i dostojanstva koji odlikuju vrhunskog intelektualca.
Milorad Dodik i Peter Handke (Foto: Twitter/SNSD) -
Milorad Dodik i Peter Handke (Foto: Twitter/SNSD)

Dodik je naveo da Republika Srpska predano prati Handkeov rad, jer je on čovjek i pisac koji je svojim romanima, dramama i esejima unio novi jezik u književnost, jezik istine i pravde.

- Vi ste prijatelj srpskog naroda prema kojem gajimo posebna osjećanja zahvalnosti za sve što ste učinili za nas i u najtežim vremenima bili uz srpski narod na čemu smo Vam vječno zahvalni - poručio je predsjednik Dodik koji je čestitku uputio u svoje i u ime građana Republike Srpske.

Predsjednik Republike poželio je Handkeu mnogo zdravlja, blagostanja i uspjeha u privatnom i profesionalnom životu, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Austrijski književni nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka slavu mu donose romani "Ljevoruka žena" i "Kratka pisma za duga rastajanja".

Handke je napisao više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih djela, a oprobao se i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser.

U teatrima širom svijeta već decenijama se igraju predstave prema njegovim tekstovima, a to su "Kaspar", "Psovanje publike" i "Putovanje u sonornu zemlju".

Peter Handke živio je u Gracu, Diseldorfu i Berlinu, a kasnije u Parizu, Kronenbergu i SAD, te francuskom Šavilu.

Handke je odavno vezan prijateljstvom sa Srbima. Tako je 1996. godine putovao u BiH i napisao žestoko osporavani esej "Pravda za Srbiju" u kojem se zalagao za diferencirani pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu.

U prvim danima aprila 1999. godine, na početku bombardovanja SR Јugoslavije, Handke je otputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Katoličke crkve.

Handke je dobio Nobelovu nagradu za 2019. godinu za uticajan rad koji je lingvističkom genijalnošću istražio periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.