latinica  ћирилица
06/12/2022 |  10:11 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Košarac: Nalogodavci nelegalno imenovanih članova CIK-a rade na destabilizaciji prilika u Srpskoj i BiH

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da se od nezakonito imenovanih članova Centralne izborne komisije BiH nije moglo očekivati ništa drugo osim nove nezakonite i besmislene odluke, kojom se ponovo pokušava poništiti izborna volja građana Republike Srpske, ali i legalne i legitimne odluke Narodne skupštine Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Šta možete očekivati od pet partijskih poslušnika u CIK-u, koji su imenovani na nezakonit način i bez konkursne procedure, nego da nastave da slušaju svoje poslodavce u nadi da neće biti smijenjeni. Cijelo Sarajevo zna da su takve garancije tražili kako bi ponovo prekršili zakon i pravila i procedure koje su sami propisali - poručio je Košarac u izjavi za Srnu komentarišući odluku CIK-a BiH da važećim proglasi listić na kome nema glasa ni za političku stranku, ni za kandidate Partije demokratskog progresa, već je precrtan naziv te političke partije.

Košarac je upozorio da političke partije koje na sraman način zloupotrebljavaju svoje nezakonito imenovane članove CIK-a, kao i pojedini strani centri moći u Sarajevu, očigledno rade na dodatnoj destabilizaciji političkih prilika u cijeloj BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj.

- Nekima očigledno nije u interesu da se provede većinska volja građana Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i čine sve što mogu da to spriječe i da na vlast dovedu političke poslušnike koje je srpski narod ogromnom većinom glasova ponovo poslao u opoziciju - rekao je Košarac.

On je naglasio da su svi događaji i odluke nelegalno izabranih članova CIK-a nakon provedenih izbora potpuno kompromitovali i diskreditovali tu grupu političkih poslušnika.

- Ovakve odluke CIK-a dokaz su da nezakonito imenovani partijski poslušnici ne mogu ostati na tim pozicijama. Istovremeno su i dokaz da je potpuno opravdan zahtjev da se Republici Srpskoj vrati nadležnost da provodi izbore za sve pozicije koje neposredno ili posredno biraju građani i institucije Republike Srpske - zaključio je Košarac.