latinica  ћирилица
06/12/2022 |  10:18 ⇒ 11:38 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd istinom odgovara na optužbe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je donio odluku da dođe na samit između lidera EU i zapadnog Balkana u Tirani nakon razgovora sa drugim zvaničnicima jer je Srbija posvećena procesu dijaloga i pristupanja EU.
Aleksandar Vučić (Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

- Ostaćemo čvrsto na putu ka članstvu u EU, ali istovremeno moramo štititi državne interese u skladu sa Ustavom Srbije - rekao je Vučić po dolasku na samit u Tirani.

Predsjednik Srbije je naglasio da je u Tiranu došao da bi saslušao mišljenja zvaničnika iz EU i regiona i da, na kraju, objasni stav Srbije.

On je naglasio da je veoma važna podrška EU u energetskoj krizi i istovremeno je odluka o romingu, takođe za sve građane zapadnog Balkana.

Vučić je izrazio uvjerenje da će na samitu čuti nove strategiju EU za budućnost koja je bitna za sve države regiona.

Prema njegovim riječima, Srbija je nezavisna država i svjesni su obaveza na putu ka EU i usklađivanju odluka sa Briselom, ali isto tako imaju različitu situaciju sa integritetom svoje teritorije koja je narušena najgori mogući način 1999. i 2008. godine, te da će o tome razgovarati sa evropskim zvaničnicima.

- Srbija je nezavisna zemlja i ako je nekome lakše da je kritikuje i da kaže da je previše bliska sa Rusijom, onda je to nedovoljan razlog za kritiku ako se ništa više sem toga ne može dodati - naveo je Vučić novinarima po dolasku na samit.

On je podsjetio da je u proteklih devet do deset mjeseci u raznim medijima navođeno da je Srbija po nalogu Rusije radila na destabilizaciji regiona, što je, kako je rekao, Beograd osporio i to ne samo izjavama i deklaracijama već i djelima.

Predsjednik Srbije je dodao da je lako iznositi razne optužbe i laži, ali da na kraju istina izađe na vidjelo i da ljudi vide pravu istinu, a to je da je Srbija nezavisna država na evropskom putu i da će tako i ostati.