latinica  ћирилица
06/12/2022 |  11:25 ⇒ 12:41 | Autor: TANЈUG

Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija za nekoliko nedjelja?

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas poslije sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa i naredne korake u tom procesu, a da sastanak na visokom nivou sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedjelja u Briselu.
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC) - Foto: RTRS
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC)Foto: RTRS

Lajčak je rekao da je sa Kurtijem razgovarao i o dešavanjima na sjeveru KiM kao i o tome kako da se proces dijaloga normalizuje, prenosi Reporteri.

- Srećom od 23. novembra više nemamo rokove i krize i možemo da razgovaramo o suštini. Zato sam ovdje. Da ove razgovore pretvorim u normalizaciju odnosa i da na osnovu dokumenta koji sam ovdje predstavio i razgovaramo o sljedećim koracima u procesu. Želimo da iskoristimo ovaj zamah i želimo da se sastanak na visokom nivou održi za nekoliko nedjelja - rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

On je prenio da je sa Kurtijem razgovarao o situaciji na sjeveru KiM posle povlačenja Srba iz prištinskih institucija, policije i pravosuđa kao i o pripremama za lokalne izbore.

- Јedno je jasno, da imamo ogroman bezbjednosni vakuum koji nije dobar za ljude i želimo da se vratimo u normalu, gdje policija radi svoj posao i gde funkcionišu sudovi - naglasio je Lajčak.

Na pitanje o rokovima za postizanje sporazuma i martu 2023. godine, koji je Kurti pomenuo kao rok za normalizaciju odnosa, Lajčak je rekao da nije “čovjek rokova“, ali je naveo da je sada “pravi trenutak“ i da “nema vremena za gubljenje", prenosi list.

- Vjerujemo da nema vremena za gubljenje. Nema pritiska, ali ne želimo da izgubimo ovaj trenutak. Razgovarali smo i o dešavanjima na sjeveru. Razgovarali smo i o energetskom sporazumu koji tek treba da se primijeni. Ponovo imamo normalnu situaciju, što je pozitivno - ocijenio je Lajčak.