latinica  ћирилица
06/12/2022 |  12:35 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Arlov: Gradiška prva potvrdila učešće u projektu "Spojimo djecu KiM i Srpske"

Gradiška je prva lokalna zajednica u Srpskoj koja je potvrdila učešće u 11. projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji će iduće godine realizovati banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosmetu, rekao je predsjednik ovog odbora Milorad Arlov.
Milorad Arlov - Foto: RTRS
Milorad ArlovFoto: RTRS

Arlov je pozvao sve lokalne zajednice u Srpskoj koje su u mogućnosti da se do 15. februara prijave za učešće u ovom jedinstvenom projektu povezivanja srpske djece i srpskog naroda na Kosmetu i u Srpskoj i pomoći opstanku Srba na Kosovu i Metohiji.

Gradiška učestvuju u ovom projektu osmi put od njegovog pokretanja, a naredne godine ugostiće oko 50 srpske djece iz Zubinog Potoka, opštine sa kojom se Gradiška bratimila prije dvije godine.

Arlov je istakao da je Gradiška i prošle godine prva pokazala spremnost da ugosti djecu sa Kosova i Metohije i zahvalio Gradskoj upravi i gradonačelniku Zoranu Adžiću.

On je naveo da će djeca sa Kosova i Metohije u Republici Srpskoj boraviti od 17. do 25. juna iduće godine, te da će projekat i ovaj put biti organizoavan uz veliku podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture, gradova i opština, osnovnih škola i mnogobrojnih porodica širom Srpske.

- U deset projekata od 2012. godine više od 6.000 srpske djece i oko 550 prosvjetnih radnika sa Kosova i Metohije boravilo je u 37 lokalnih zajednica Republike Srpske - istakao je Arlov za Srnu.

Arlov je naglasio da je grad Gradiška od svih loklanih zajednica u Srpskoj do sada dao najveću donaciju od 12.000 KM za izgranju Dnevnog centra "Podrži me - 9.januar" za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja roditelja "Podrži me" u Kosvskoj Mitrovici, koji je u fazi opremanja.