latinica  ћирилица
06/12/2022 |  12:46 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Azijsko tržište ne haje za odluku G7

 Ruska nafta prodaje se u Aziji za 79 dolara po barelu, što je osjetno iznad fiksirane cijene od 60 dolara koju nameće G7.
G7 (Foto ilustracija:  EPA-EFE/GIANPAOLO MAGNI) -
G7 (Foto ilustracija: EPA-EFE/GIANPAOLO MAGNI)

To znači da se namjera zapadnih sila da ograniče cijenu ruske nafte već u startu susreće sa problemima - navodi Geopolitika.

Prema ruskim informacijama, dio nafte namijenjene Indiji kupovaće evropske države.

Tako će one formalno poštivati vlastitu sankcijsku odredbu, a onda će rusku naftu iz Indije dobijati skuplje nego kada je dolazila direktno iz Rusije.

Rusija izvozi do 65 miliona tona "ESPO Blend" nafte godišnje kroz naftovod Istočni Sibir - Tihi okean, uključujući do 35 miliona kroz luku Kozmino.

Ruski stručnjaci ukazuju na opasnost od haosa na svjetskom tržištu nafte i smjerovima snabdijevanja zbog nametnute gornje granične cijene za prodaju ruske nafte.

U teritorijalnim vodama Turske već je došlo do tankerskog zastoja nakon što je stupilo na snagu smanjenje cijena ruske nafte - izviještava "Fajnenšel tajms".

Do zagušenja dolazi zbog činjenice da je Turska tražila dodatnu potvrdu osiguranja tankera. Dopuštenje za ulazak u Bospor i Dardanele čeka 19 naftnih tankera, a prvi je tamo je stigao još 29. novembra.

Itovremeno, svi čekaju ruske kontra-mjere na ograničavanje cijena nafte.

Pojedini ruski analitičari pominju mogućnost da Rusija zemljama koje se odupru ucjeni "G7" i siromašnim državama prodaje naftu po nižim cijenama, dok za one druge /koje podržavaju odluku "G7"/ - "nabije" cijenu.

Stručnjaci se boje globalnog energetskog haosa, a neizvjesnost je već prisutna širom svijeta - zaključuju mediji.