latinica  ћирилица
06/12/2022 |  12:55 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

Ostojić: Nikada se neće formirati "Armija BiH"

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić poručio je da se nikada neće ispuniti neskrivena želja ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da se formira "armija BiH", te istakao da sadašnje Oružane snage BiH mogu da opstanu dok su u njima zastupljeni i Srbi i postoji sadašnje ustavno uređenje zemlje.
Radan Ostojić - Foto: RTRS
Radan OstojićFoto: RTRS

- Dosadašnja politička praksa i rad Turkovićeve zasnivao se na unitarizmu i blaćenju srpskog naroda, zbog čega i ima neskrivenu želju da se na ovim prostorima formira armija BiH koja je imala takav naziv u proteklom ratu - rekao je Ostojić Srni, komentarišući izjavu Turkovićeve kojom Oružane snage BiH naziva "armijom BiH".

Ostojić je podsjetio da je reformom odbrane BiH definisano da su stvorene Oružane snage BiH čija je jedna od komponenti - Treći pješadijski /Republika Srpska puk/, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.

- Oružane snage BiH mogu da opstanu u sadašnjem obliku dok su u njima zastupljeni i Srbi i imamo ovakvo ustavno uređenje u BiH - porčuio je Ostojić.

Nakon što je Savjet EU usvojio 1. decembra pomoć u vrijednosti 10 miliona evra za potrebe Oružanih snaga BiH, Turkovićeva je rekla da će se vrijednosnim paketom pomoći "ojačati kapaciteti brigade armije BiH".