latinica  ћирилица
06/12/2022 |  13:59 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Stevanović: CIK BiH grubo prekršio Izborni zakon

Odlukom da važećim proglasi listić na kojem nema glasa ni za političku stranku, ni za kandidate PDP-a, već je precrtan naziv te političke partije, CIK BiH grubo je prekršio Izborni zakon i Uputstvo o sprovođenju posrednih izbora, koje je sam donio, izjavila je zamjenica predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović.
Spomenka Stevanović - Foto: SRNA
Spomenka StevanovićFoto: SRNA

Stevanovićeva je rekla da Izborni zakon BiH jasno precizira šta sadrži glasački listić, uključujući i uputstvo o načinu glasanja, saopšteno je iz DEMOS-a.

- Izgled i sadržaj glasačkog listića i prilikom izbora delegata u Dom naroda parlamenta BiH iz reda srpskog naroda utvrdio je CIK i u napomeni istakao da se glasanje vrši stavljanjem znaka "x" u kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste - navela je Stevanovićeva.

Ona je podsjetila da CIK kontroliše proceduru izbora, a izbore provodi nadležno radno tijelo Narodne skupštine Republike Srpske, u ovom slučaju Komisija za izbor i imenovanja.

- Nigdje nije propisana nadležnost CIK-a da utvrdi da li je listić važeći ili nevažeći i ovim potezom CIK je potpuno otišao izvan okvira svoje nadležnosti - dodala je Stevanovićeva.

Prema njenim riječima, smiješno je da CIK tumači navodnu volju nekoga da glasa za listu PDP-a, jer je kod tehnike izbora važna formalna faktička radnja da bi listić bio važeći.

CIK BiH juče je priznao sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb.