latinica  ћирилица
06/12/2022 |  14:02 ⇒ 15:08 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica protiv osam osoba zbog ubistva načelnika Bašića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba koje se terete za organizovani kriminal povezan sa više teških krivičnih djela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U okviru predmeta "Dalibor Railić i drugi" obuhvaćeni su dokazi iz "Skaj" i "Anom" aplikacija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su Dalibor Railić, Aleksandar Miljatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković i Goran Gvozden.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u BiH, kao i inostranstvu.

Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražiće se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.

Railić, Miljatović i Repajić terete se da su, nakon što je Railić organizovao grupu ljudi sa ciljem ubistva načelnika Bašića, a radi sprečavanja istraga za kriminal i krijumčarenje droga, pristupili organizovanij grupi u okviru koje je Miljatović 21. marta ove godine počinio teško ubistvo Bašića upotrebom vatrenog oružja na javnom mjestu u ranim jutarnjim časovima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika teško narušilo bezbjednosnu u Prijedoru i cijeloj BiH, ističu u Tužilaštvu.

Optužene terete za krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet droga, pranje novca i teško ubistvo, kao krivično djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, četiri stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz "Skaj" i "Anom" aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Optužnica će tokom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.