latinica  ћирилица
06/12/2022 |  14:57 ⇒ 16:13 | Autor: sputniknews.com

Sirene za vazdušnu opasnost u srpskim opštinama na sjeveru Kosova: Upad policije u opštine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u Kosovskoj Mitrovici gdje su tzv. kosovska policija i izaslanici izborne komisije u Prištini pokušali da upadnu u kancelarije opštinske izborne komisije. Prethodno su se oglasile i sirene u opštini Zubin Potok kada su pripadnici takozvane kosovske policije nasilno ušli u prostorije opštine.
Kosovska Mitrovica (Tanjug/Sava Radovanović) - Foto: TANЈUG
Kosovska Mitrovica (Tanjug/Sava Radovanović)Foto: TANЈUG

I u Kosovskoj Mitrovici, baš kao prethodno i u Zubinom Potoku, tokom upada čule su se detonacije.

Građani koji su bili okupljeni u blizini opštinske izborne komisije sprečili su tzv. kosovsku policiju i izaslanike izborne komisije iz Prištine da uđu u prostorije, pa se situacija ubrzo smirila.

Sirene su se čule i u Leposaviću, a primetno je pojačano prisustvo pripadnika Euleksa.

Prethodno su članovi prištinske izborne komisije u pratnji tzv. kosovske policije nasilno poslije 12 časova ušli u zgradu opštine Zubin Potok, zbog čega su se pobunili građani koji su se tu zatekli.

Prema svjedočenju očevidaca, čule su se dve eksplozije, ali nije jasno da li je policija, koja je došla u tri blindirana vozila, koristila šok bombe prilikom ulaska u prostorije.

Članovi izborne komisije i policija obili vrata i zamijenili brave, a zatim napustili zgradu opštine.

Situacija u Zubinom Potoku se smirila nakon što su se pripadnici kosovske policije povukli iz zgrade opštine Zubin Potok.

Centralna izborna komisija privremenih kosovskih institucija saopštila je ranije danas da je predviđeno da novoimenovani članovi Opštinskih izbornih komisija obiđu kancelarije na skeveru Kosova.

Kako su saopštili iz Centralne izborne komisije ovo je dogovoreno na sastanku sa tzv. kosovskom policijom.

Srbi sa sjevera Kosova su se nakon napuštanja takozvanij kosovskih institucija u više navrata izjasnili da neće učestvovati na vanrednim izborima koji su zakazani za 18. decembar.