latinica  ћирилица
06/12/2022 |  15:42 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva se sastala sa Boreljom i Nehamerom (FOTO/VIDEO)

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Tirani u okviru samita EU-Balkan sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.
Cvijanović - Borelj - Foto: RTRS
Cvijanović - BoreljFoto: RTRS

- Tokom sastanka sam istakla da je Austrija je jedan od najvećih i najznačajnijih trgovinskih i investicionih partnera BiH, te izrazila zadovoljstvo činjenicom da brojne austrijske firme uspješno posluju na području oba entiteta - istakla je Cvijanović u objavi na Instagramu.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanovićeva je zahvalila Nehameru za podršku koju Austrija pruža BiH u domenu evropskih integracija i dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU, saopšteno je iz Prdsjedništva BiH.

Cvijanovićeva se u okviru samita EU-Balkan sastala i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom.

Na sastanku su razgovarali o procesu evropskih integracija BiH, sa posebnim akcentom na perspektivu dodjeljivanja kandidatskog statusa na decembarskom zasjedanju Evropskog savjeta.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, a tom prilikom Cvijanović je istakla da očekuje da će Vlada Republike Srpske biti formirana u narednih nekoliko dana, te izrazila očekivanje da će i na drugim nivoima vlasti u BiH implementacija izbornih rezultata biti brza i efikasna.

Tokom sastanka, Cvijanović je naglasila opredijeljenost ka sprovođenju neophodnih reformskih procesa u domenu evropskog puta BiH, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti različitih nivoa vlasti i u skladu sa pravilima usaglašenog mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija BiH.

Cvijanović - Nehamer (Foto: RTRS)

Cvijanović se prethodno sastala sa predsjednikom Republike Kipar Nikosom Anastasijadisom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je danas u okviru samita EU-Balkan razgovarao u Tirani sa srpskim članom i predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH učestvuje danas na samitu EU-Balkan u Tirani.

Ona je zajedno da liderima zemalja Balkana, kao i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednikom Evropske komisije Ursulom von der Lejen prisustvovala potpisivanju deklaracije o romingu između EU i regionalnih telekom operatera.