latinica  ћирилица
06/12/2022 |  15:47 | Autor: SRNA

Košarac: Espertski tim će pratiti implementaciju pravne strategije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da bi Savjet ministara na narednoj sjednici trebao da usvoji odluku o formiranju tima koji će pratiti implementaciju pravne strategije koja se odnosi na izgradnju radioaktivnog odlagališta na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, s ciljem zastupanja interesa svih u BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac smatra da postoje kapaciteti da u skladu sa pravom i međunarodnim sporazumima budu adekvatno zastupljeni interesi svih u BiH kada je riječ o Trgovskoj gori.

- Svi nivoi vlasti u BiH obezbijedili su finansijska sredstva za rad ekspertskog tima iz BiH za Trgovsku goru. Veoma je važno da verifikujemo rad ovog tima kada je riječ o direktnim istraživanjima na ovom lokalitetu i u onom dijelu koji se nalazi u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH - rekao je novinarima Košarac.

On tvrdi da će sutrašnji sastanak u Novom Gradu o ovom pitanju biti veoma produktivan.

- Podsjetiću da je u ovoj godini Vlada Republike Srpske izdvojila milion KM za rješavanje pitanja Trgovske gore, zajednički nivo oko 500.000 KM sa namjerom da isti iznos bude i naredne godine, a Vlada Federacije BiH nešto manje. To će biti distribuisano timovima koji će raditi istraživanja na osnovu plana ekspertskog tima koji je i međunarodno verifikovan - rekao je Košarac.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji planirana je i izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.