latinica  ћирилица
06/12/2022 |  16:34 ⇒ 20:00 | Autor: Agencije

Mišel: Budućnost Evrope sigurnija sa zemljama Zapadnog Balkana (VIDEO)

Budućnost Evrope biće sigurnija kada zemlje zapadnog Balkana budu u sastavu EU, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.
Samit u Tirani (Foto: EPA/MALTON DIBRA) -
Samit u Tirani (Foto: EPA/MALTON DIBRA)

On je na konferenciji za novinare nakon samita EU - Zapadni Balkan u Tirani rekao da se radi o važnom samitu koji "piše istoriju", jer su prvi put za istim stolom lideri EU i regiona.

Prema njegovim riječima, obje strane moraju da urade dosta toga, potreban je napredak u borbi protiv korupcije i u vezi sa poštovanjem vladavine prava, a EU se mora dalje posvetiti zapadnom Balkanu.

Komentarišući sporazum o romingu, koji je danas potpisan sa operaterima, Mišel je naglasio da je to korak naprijed i da će pomoći turizmu.

Mišel se osvrnuo i na temu migracija, rekavši da su migracije uvijek teška i osjetljiva tema, te da je potrebna konkretna i operativna saradnja sa regionom usljed novog priliva migranata.

On je istakao da je zahvalan partnerima iz regiona, jer u prethodnim danima postignut napredak u vezi sa viznom politikom.

Mišel je dodao da je u Tirani održan "ključni samit", uz visok nivo poštovanja i povjerenja u teškim vremenima, usljed klimatske i ukrajinske krize.

RAMA: SAMIT SЈAЈAN ZNAK MEĐUSOBNE POTREBE EU I REGIONA

Činjenica da se Samit EU - zapadni Balkan prvi put održava izvan granica Unije je znak svjesnosti o međusobnoj potrebi regiona i Unije, izjavio je predsjednik Albanije Edi Rama na konferenciji za novinare nakon samita.

On je istakao da je među regionalnim liderima vidio borbu za region, kao i među liderima EU, za koje je rekao da su bili "odlučni u borbi za zapadni Balkan" i u tome da "težak proces pristupanja EU ne umre u agoniji".

Rama, koji je bio domaćin samita, istakao je da je sada trenutak da se svim ljudima u regionu pošalje poruka da je EU tu za sve ljude na Balkanu.

Prema njegovim riječima, region je bio suočen sa "teškim trenucima, frustracijama i patnjom", ali nije odustao od vjere u EU.

FON DER LAЈEN: POSLATA ЈASNA PORUKA O ЈEDINSTVU

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je nakon Samita EU - Zapadni Balkan da je sa ovog sastanka poslata poruka o jedinstvu, naglasivši da Brisel iskreno podržava politiku proširenja.

Ona je napomenula da je važno da se sve što se radi u EU povodom rješavanja energetske krize preslika na zapadni Balkan.

Fon der Lajenova je dodala da su investicije u energetske sisteme i obnovljive energetske resurse na zapadnom Balkanu dio šireg ekonomskog i investicionog plana što obuhvata, između ostalog, ulaganja u saobraćaj, vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu i digitalne tehnologije.