latinica  ћирилица
06/12/2022 |  19:30 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Situacija na KiM mirna, policija počela istragu

Situacija na sjeveru Kosova i Metohija trenutno je mirna poslije današnjih incidenata u Zubinom Potoku i sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, javio je dopisnik Srne.
Zubin Potok (Foto: Tanjug/ Filip Krainčanić) -
Zubin Potok (Foto: Tanjug/ Filip Krainčanić)

Predsjednik Građanske inicijative "Za Zubin Potok" Milija Biševac rekao je ranije Srni da je danas ispred zgrade opštine Zubin Potok došlo do incidenta kada su novoimenovani predstavnici opštinskih izbornih komisija, uglavnom Albanci pokušali da sa predstavnicima Centralne izborne komisije privremenih institucija iz Prištine uđu u prostorije OIK-a.

Biševac je rekao da su tu bili i građani koji su ih spriječili u namjeri. Međutim, predstavnici komisije uspjeli su da uđu u sjedište OIK-a ali su ubrzo zbog okupljanja garđana napustili zgradu opštine.

Direktor Uprave za sport u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovici Petar Trajković rekao je da je situacija u jednom momentu bila vrlo napeta.

- Pred kraj radnog vremena, čuli smo lomljavu, lupanje vratima, a zatim i tri snažne eksplozije. Pogledao sam kroz prozor i vidio naoružane policajce koji su u rukama držali automate, ali i naoružane policajce u civilu. Zaposleni su doživjeli stres od detonacija, pogotovo žene, jednu smo koleginicu morali da vodimo i u Hitnu - ispričao je Trajković za "Kosovo onlajn".

Trajković se nada da se narednih dana neće ponavljati ovakve situacije s obzirom da su prostorije OIK demolirane, ali da napetost među građanima u sjevernom dijelu Mitrovice postoji.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini DŽeljal Svećlja rekao je danas da je policija započela istragu u vezi sa današnjim dešavanjima na sjeveru Kosova i Metohije.

On je na "Fejbuku" napisao da su "organizovane grupe i maskirani pojedinci napali opštinske službenike i policiju granatama i hicima ispaljenim u vazduh da bi ih sprečili u vršenju službenih dužnosti" i da je policija započela istragu da bi ih identifikovala.

Svećlja je naveo da će policija nastaviti svoje angažovanje u skladu sa svojim mandatom na Kosovu i Metohiji.

Iz CIK-a u Prištini juče su najavili da će njeni predstavnici sa novoimenovanim čanovima OIK-a u pratnji kosovske policije otići do kancelarija da bi snimili situaciju i utvrdili da li postoje uslovi za organizovanje i održavanje izbora za gradonačelnike u svih četiri opštine na sjeveru Pokrajine 18. decembra i za odbornike u Leposaviću i Zubinom Potoku 25. decembra.