latinica  ћирилица
06/12/2022 |  20:08 ⇒ 21:14 | Autor: RTRS

Cvijanović za RTRS: BiH nikad bliže kandidatskom statusu (VIDEO)

Danas su u EU zadovoljni činjenicom da smo proveli izbore, da smo ušli u razgovore koji su ozbiljni u formiranju vlasti, a da će u Republici Srpskoj za nekoliko dana biti sve završeno, poručila je poslije Samita u Tirani za RTRS Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Sada je daleko realnija slika nego što je to bio ranije slučaj.  To je samo po sebi dovoljno za dobijanje statusa kandidata. Nikada nismo bliži dobijanju kandidatskog statusa. Očigledno da su geopolitičke okolnosti ubrzale aktivizam da se pristupi Zapadnom Balkanu na odgovorniji način - poručila je Cvijanovićeva u našem Dnevniku plus.

U svjetlu razgovora u Tirani srpski član Predsjedništva imao je i razgovore sa liderima nekoliko zemalja regiona.

- Krajnje je vrijeme da niko nikome ne blokira projekte. Opredjeljenost svih u regiji je da te projekte i šanse koje nam se ukazuju gledamo kao zajedničke, i to je veliki pomak - istakla je Cvijanović.

Po načinu na koji su vođeni razgovori, ističe da nije bilo pritisaka na aktere.

- Ovo su do sada najrelaksiraniji razgovori bez pritisaka i vidim volju da EU posmatra Zapadni Balkan kao partnera. Optimista sam da će polovinom decembra biti dodjeljen kandidatski status BiH - naglasila je Cvijanovića.

Cvijanovićeva je dodala da postoji i problem nelegalnih migracija.

- EU želi da produbi saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, da se definišu određene strategije i da ih se svi pridržavaju - istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva smatra da je dobro kada se obezbijede donatorska sredstva sa strane za deminiranje u BiH.

- To su važne stvari i zahtijevaju zajedničke napore, ali dobro je kada se obezbijede sredstva i sa strane ili iz donatorskih izvora, da to ne mora biti samo iz naših budžeta - izjavila je Cvijanovićeva u Tirani, nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom rekao da će BiH dobiti 10 miliona evra pomoći za deminiranje.