latinica  ћирилица
06/12/2022 |  20:23 | Autor: SRNA

SNSD Brčko: Istina i pravda ne stanuju u Sarajevu

Sud BiH nije formiran da bi donio istinu i pravdu već da bi na najgrublji način prikrio činjenice o stradanju Srba u proteklom ratu, ocijenio je brčanski odbor SNSD-a nakon što je Sud BiH provestepenom presudom oslobodio Hazima Fazlovića za zločin nad srpskim vojnicima u Brčkom.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Iz OO SNSD u Brčkom ističu da je to potvrdila i današnja presuda Suda BiH, kojom je još jedan osumnjičeni za masakr nad 11 zarobljenih boraca Vojske Republike Srpske u Boderištu kod Brčkog u martu 1993 godine nepravosnažno oslobođen optužbi.

"Poruke koje se na ovaj način šalju - da se zločin u Boderištu nije desio ili da su zločini nad pripadnicima jednog naroda dopušteni nisu na čast ni Sudu BiH ni pojedincima koji stoje iza takve presude, ali jesu još jedna potvrda da istina i pravda, definitivno, ne stanuju u Sarajevu", navodi brčanski SNSD.

U saopštenju je istaknuto da je oslobađajuća presuda za zločin u Boderištu nova uvreda za porodice srpskih žrtava.

Za porodice 11 zarobljenih, potom masakriranih boraca Vojske Republike Srpske, ali i sve Srbe u Brčkom i Republici Srpskoj, u Opštinskom odboru SNSD-a Brčko smatraju da se ne zna se šta je poražavajuće – oslobađajuća presuda ili obrazloženje predsjedavajuće sudskog Vijeća Јasmine Ćosić Dedović da je "za Vijeće sporan način stradanja ovih lica, te ko su bili izvršioci".

Iz ovog odbora poručuju da se ne igraju osjećanjima porodica žrtava. "Takve kvalifikacije ne samo da nisu činjenično i pravno utemeljene, već pokazuju odsustvo minimuma ljudskosti", naveli su u saopštenju.

Sud BiH prvostepenom presudom danas je oslobodio Hazima Fazlovića krivice po optužnici za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske 1993. godine kod Brčkog.

Fazlović je oslobođen od optužbe jer nije dokazano da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopšteno je iz Suda BiH.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Јasmina Ćosić Dedović navela da je za Vijeće sporan način stradanja vojnika, kao i ko su bili eventualni izvršioci.

Dedovićeva je navela da "nije dokazano da je Fazlović bio na poprištu događaja".

Optužnica je teretila Fazlovića teretila da u svojstvu komandanta Trećeg bataljona 108. brigade takozvane Armije BiH nije kaznio podređene nakon ubistva i mučenja 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske 8. marta 1993. godine u selu Boderište kod Brčkog.