latinica  ћирилица
06/12/2022 |  20:53 | Autor: SRNA

Rusija i Amerika razmijenile optužbe

SAD i Rusija razmijenile su optužbe o nezainteresovanosti za mirovne razgovore na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, čija je tema bila humanitarna situacija u Ukrajini.
Savjet bezbjednosti UN (FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Savjet bezbjednosti UN (FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da je Moskva primila k znanju zainteresovanost velike većine članica UN da se pronađe diplomatsko rješenje.

- Reagujemo na to veoma ozbiljno. Potvrđujemo spremnost da se obave pregovori - rekao je Nebenzja, ali je dodao da bi cilj bio eliminisanje samog korijena uzroka koji je primorao Rusiju da pokrene specijalnu vojnu operaciju.

Nebenzja je optužio zapadne zemlje da nisu zainteresovane za diplomatsko rješenje u Ukrajini i da, umjesto toga, povećavaju isporuke oružja Kijevu.

- Ono što sada vidite je rat Zapada protiv Rusije. To je nešto što nam ne ostavlja drugu mogućnost osim da nastavimo sa realizacijom ciljeva specijalne vojne operacije - rekao je ruski izaslanik.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN Lisa Karti rekla je da je pojačavanje napada na ukrajinsku infrastrukturu "dokaz da Rusija nije iskreno zainteresovana za pregovore ili svrsishodnu diplomatiju".

Ona je dodala da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da bombardovanjem i smrzavanjem civila slomi volju Ukrajine da se bori.

Ukrajinski ambasador Sergij Kislica rekao je da je Ukrajini potreban mir i da njegova zemlja želi mir, te da je Ukrajina "žrtva invazije".