latinica  ћирилица
06/12/2022 |  21:22 | Autor: SRNA

Trebinje: Otvorena soba virtuelne stvarnosti za pogled na austrougarske tvrđave

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena soba virtuelne stvarnosti koja će turistima i građanima omogućiti da putem modernih tehnologija virtuelno pogledaju austougarska utvrđenja u okolini grada, naročito ona koja imaju podzemne prostorije.
Muzej Hercegovine u Trebinju - Foto: SRNA
Muzej Hercegovine u TrebinjuFoto: SRNA

Koordinator za planiranje i razvoj Razvojne agencije Ranko Biberdžić izjavio je novinarima da je večeras u rad puštena tehnološka multimedijalna interaktivna instalacija.

- Riječ je o kreiranju novog turističkog proizvoda. Naše tvrđave u Trebinju su prilično zapuštene i nedostupne, tražili smo način da te tvrđave približimo posjetiocima, građanima i turistima, uz korištenje modernih tehnologija - rekao je Biberdžić.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je da je grad okružen austrougarskim nasljeđem, a tu spadaju, između ostalih, glavni trg, bašta platana, pravoslavna i katolička crkva, glavna ulica.

- Najveći broj arhitektonskog nasljeđa potiče iz austrogarskog perioda. Cilj ovog projekta je da omogući virtuelnu posjetu pojedinim utvrđenjima koja imaju podzemne prostorije, te je to putokaz kojim se pruža mogućnost turistima da najprije virtuelno posjete utvrđenja, a onda i sa vodičem ih obiđu - rekla je Grujićeva.

Ona je izrazila nadu da će sljedeći korak biti revitalizacija pojedinih utvrđenja, ali i revitalizacija u smislu da ona dobiju neku drugu namjenu, kao na primjer ugostiteljsko-turističku, što se radi u svijetu.

Soba virtuelne realnosti otvorena je u okviru projekta "Imoandergraunds" koji je finansiran sredstvima EU i vrijedan više od 2,6 miliona evra, od čega je za Trebinje izdvojeno 150.000 evra, a partner je Razvojna agencija grada Trebinja.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković kaže da je projekat važan za grad radi kreiranja novih turističkih sadržaja, unapređenja kvaliteta turističke ponude, ali i da bi se lokalno stanovništvo bolje upoznalo o bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu.

- Grad Trebinje podržao je ovaj projekat sa 15 odsto sredstava od ukupne vrijednosti projekta. Ovo se uklapa u strategiju razvoja turizma grada za period 2020-2030, jer smo kroz jednu od mjera planirali digitalizaciju kulturno-istorijskog nasljeđa, austougarskih utvrđenja - rekao je Bošković.

U okviru projekta večeras je promovisana i monografija "Austrougarske utvrde u BiH" autora Manuela Martinovića, koja govori o brojnim vojnim, istorijskim i građevinskim detaljima o vojnim objektima koje je Austrougarska monarhija gradila na području BiH od 1878. do 1918. godine.

Martinović je rekao da je monografija nastala nakon 23 godine istraživanja, da Trebinje zauzima trećinu u njoj, navodeći da je među austrougarskim tvrđavama oko grada posebno značajna tvrđava Strač sa čeličnim kupolama.

- Ima dobro očuvanih, neke su u veoma lošem stanju, neke su izbrisane sa lica zemlje, vrlo malo ih je proglašeno nacionalnim spomenicima i smatram da bi na tom planu nadležni trebalo da porade u oba entiteta - rekao je Martinović.

Projekat sprovodi 10 partnera iz sedam različitih zemalja jadransko-jonske regije.